Ian McKellen: "Homoseksuele acteurs worden genegeerd in Hollywood"

Ian McKellen: "Homoseksuele acteurs worden genegeerd in Hollywood"

De Academy kondigde eerder deze week al enkele veranderingen aan.

Nu de Academy druk bezig is met het sussen van de discussie rondom de "Witte Oscars", heeft ook de Engelse acteur Ian McKellen nog wel wat te melden.

De 76-jarige Engelsman is het er niets mee eens dat homoseksuele acteurs door Hollywood worden genegeerd. McKellen stelt dat behalve donkere acteurs ook homoseksuele acteurs achter blijven bij het uitreiken van de belangrijkste filmprijzen op de wereld. "Voorheen waren het vrouwen die werden vergeten, maar tegenwoordig zijn het voornamelijk homoseksuelen," aldus de acteur.

"Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman en Sean Penn wonnen de Oscar voor beste acteur in een rol waarin ze een homo speelden. Heel slim. Misschien moeten ze mij er eentje geven als ik een hetero speel."

McKellen werd in 1999 genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in 'Gods and Monsters' en in 2002 voor zijn rol in 'The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring'. Echter heeft hij nooit een beeldje in ontvangst mogen nemen. "Mijn speech heeft in twee jasjes gezeten... 'Ik ben trots om de eerste homoseksuele man te zijn die een Oscar heeft gewonnen'," aldus Ian McKellen. "Ik heb de speech twee keer terug in mijn zak moeten stoppen."

Bekende filmmakers en acteurs kondigden al aan uit protest te zullen wegblijven van de 88e Oscaruitreiking. Om de pijn te verzachten heeft de Academy, die de prijzen elk jaar uitreikt, een aantal veranderingen aangekondigd. Zo blijven oudere acteurs niet meer tot hun dood lid van de organisatie. Ook moeten over vijf jaar het aantal vrouwen en niet-blanken dat stemt over de nominaties en toekenning van de Oscar zijn verdubbeld.



NieuwsFilm

meest populair