Dagtip IFFR: Bone Tomahawk

Dagtip IFFR: Bone Tomahawk

Stijlvolle en spannende horrorwestern met Kurt Russell en zijn snor.Regie: S. Craig Zahler | Cast: Kurt Russell (Sheriff Hunt), Patrick Wilson (Arthur), Matthew Fox (Brooder), Richard Jenkins (Chicory) e.a. | Speelduur: 132 minuten | Jaar: 2015

Een vrouw en een hulpsheriff worden ontvoerd door een Inheems Amerikaanse kannibalenstam. Haar kreupele man, de sheriff, de andere hulpsheriff en een revolverheld beginnen aan een lange, moeilijke reis door ruw terrein om hen te redden.

Bone Tomahawk is ongeveer anderhalf uur lang een echte western, en wordt daarna ook een echte horrorfilm, inclusief gruwelijke gore. Tot die tijd bouwt schrijver en debuterend regisseur S. Craig Zahler zorgvuldig de spanning op, terwijl hij de tijd neemt om de personages uit te werken. Lange tijd is Bone Tomahawk vooral een heerlijke ode aan de “hang-out westerns” van Howard Hawks (Rio Bravo, El Dorado). Niet door verwijzingen, maar door de sfeer van die films te benaderen, met aandacht voor sprekende details en leuke en scherpe dialogen. Die ogenschijnlijk niets met het verhaal te maken hebben maar wel wat zeggen over de karakters van de mannen.

Niet voor niets is Hawks' Rio Bravo een favoriet van Tarantino, en de dialogen hier doen af en toe aan zijn vroege werk denken. Zoals een grappig gesprek over hoe je het beste een boek kan lezen in bad, te midden van de reis op weg naar de kannibalen. De link met Tarantino is natuurlijk ook snel gelegd via Kurt Russell met zijn geweldige snor, die momenteel ook in de bios is te zien in een hoofdrol in Tarantino's nieuwste western The Hateful Eight. Net als die film is Bone Tomahawk af en toe zeer bloederig, en een lust voor het oog. Soms doen de beelden dankzij de belichting zelfs denken aan Rembrandt.

Wanneer te zien

Zaterdag 30 januari: 21:45 – 24:00 in Pathé.
Zondag 31 januari: 19:30 - 21:15 in Cinerama.
Vrijdag 5 februari: 15:45 - 17:30 in Oude Luxor.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.NieuwsFilm

meest populair