Dagtip IFFR: Right Now, Wrong Then

Dagtip IFFR: Right Now, Wrong Then

Een fijne romantische komedie met narratieve spelletjes zoals alleen Hong Sang-Soo ze maakt.



Regie: Hong Sang-Soo | Cast: Jae-yeong Jeong (Ham Cheon-soo), Min-hee Kim (Yoon Hee-jeong) e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2015

Right Now, Wrong Then bestaat uit twee delen. In het eerste deel ontmoet regisseur Ham de jonge kunstenares Yoon. Hij probeert haar op onhandige wijze te versieren. Dan blijkt hij een getrouwde rokkenjager te zijn en valt alles in duigen. Daarna begint de film opnieuw en is Ham meteen eerlijk tegen Yoon, met ander resultaat.

De eerste helft heet “Right Then, Wrong Now”, de tweede helft draagt de titel van de film. Hong Sang-Soo speelt zoals zo vaak dus weer volop met vertelstructuur, met de voor hem typische filmstijl, humor en terugkerende verhaalelementen. Zoals de regisseur op zoek naar liefde, de aandoenlijke onhandigheid en het drinkgelag. En natuurlijk de onopvallende, bijna lelijke filmstijl, met af en toe een opmerkelijke zoom – Right Now, Wrong Then bevat misschien wel een van de meest betekenisvolle van Hongs carrière.

Ondanks alle spelletjes die Hong speelt, lijkt hij te suggereren dat directe eerlijkheid en openheid de beste manier zijn om met elkaar om te gaan, ook al eindig je dan stomdronken en naakt in een kamer vol vreemdelingen. Of is het nader tot elkaar komen in deel twee ten opzichte van de uiteindelijke vijandigheid een wens of droom van Ham? Zoals we allemaal wel eens bedenken hoe een avond of dag anders had kunnen lopen als we iets anders hadden gezegd, of juist wel of niet onze mond hadden opengetrokken op het juiste moment. Hong laat dat zoals altijd in het midden. Right Now, Wrong Then is misschien niet zijn grappigste of meest uitdagende film, maar toch wel weer zeer fijn. Waarmee hij de Gouden Luipaard op het filmfestival van Locarno won.

Wanneer te zien

[b]Maandag 1 februari: 21:45 - 23:45 in Pathé.
Vrijdag 5 februari: 13:00 - 15:00 in Cinerama.
Zaterdag 6 februari: 15:45 - 17:45 in De Doelen.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben



NieuwsFilm

meest populair