Sex and Broadcasting [IFFR2016]

Sex and Broadcasting [IFFR2016]

Een film over WFMU, het enige echt vrije radiostation van Amerika.



Regie: Tim K. Smith | Cast: Ken Freedman (als zichzelf), Tom Scharpling (als zichzelf) e.a. | Speelduur: 78 minuten | Jaar: 2014

Er zijn vele manieren waarop een film vertoond kan worden. Op het IFFR proberen ze daar zoveel mogelijk varianten op te presenteren, van gewoon film in de Pathé tot avant garde projectionisten die met zijn zessen tegelijk films projecteren. In de Schouwburg Kleine Zaal wordt elke avond een evenement gepresenteerd, met oude muziekvideo's vooraf en een DJ achteraf, terwijl de bar de hele avond openblijft - ook tijdens de film. Zeer toepasselijk werd daar gisteren de documentaire Sex and Broadcasting vertoond.

WFMU is een radiostation dat al een paar decennia vanuit New Jersey opereert. De DJ's hebben volledige vrijheid om hun programma's naar eigen wil en inzicht in te richten. Zo is een station ontstaan dat zowel ruige rockshows, conservatieve joodse talkshows en drie uur durende komedieprogramma's herbergt. Er zijn geen sponsors en niemand kan WFMU zijn wil opleggen. De enige sponsor is de luisteraar, via een jaarlijkse donatie. Zo houdt eigenaar Ken Freedman het graag: complete vrijheid, geen verantwoordelijkheid en een vrijplaats voor mafketels en freaks. Het enigste probleem is dat het elk jaar lastiger wordt om WFMU in de lucht te houden.

De documentaire Sex and Broadcasting focust vooral op Freedman en enkele ster-DJ's. Zoals Tom Scharpling, die via The Best Show On WFMU stiekem al vijftien jaar de beste Amerikaanse komedie van de 21ste eeuw maakt, op welk medium dan ook. Net als alle andere DJ's wordt hij niet betaald voor zijn fantastische werk. Toch haalt hij elk jaar tijdens de donatieweek tienduizenden tot honderdduizenden dollars binnen voor WFMU. Het is die passie van zowel de DJ's als de luisteraars voor WFMU die het radiostation bijzonder maakt. Desalniettemin draait het drama van Sex en Broadcasting om het jaarlijkse geldtekort, en de vraag of Freedman er in zal slagen om WFMU draaiende te houden. Dit levert uiteindelijk nog een onverwachte dosis spanning op, waardoor Sex and Broadcasting meer wordt dan alleen een leuke ode aan WFMU.

[rating 4]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair