The Event [IFFR2016]

The Event [IFFR2016]

'Found footage'-documentaire over de Russische revolutie in 1991.



Regie: Sergey Loznitsa | Speelduur: 74 minuten | Jaar: 2015

In augustus 1991 pleegde een groep hardcore communisten een coup d’état in Moskou. Het leidde tot de val van de Sovjet-Unie, en de vestiging van de Russische federatie. In de documentaire The Event, door regisseur Loznitsa bij de wereldpremière omschreven als een ”found footage”-film, kijkt hij naar de gebeurtenissen in die cruciale dagen.

Loznitsa koos voor die bewoording omdat de film beelden laat zien die gemaakt zijn door mensen aanwezig bij de protesten in Leningrad (tegenwoordig is dat St. Petersburg). Hij wil zo een beeld geven van de plannen van die mensen en laten zien waarom ze oppositie boden. Maar helaas ontstaat er slechts zelden echt duidelijkheid in de film. Als je de hiervoor genoemde context niet kent, is het moeilijk om in de film te komen. Er is ook geen uitleg vooraf, om duidelijk te maken wat je kan verwachten. Ook laat Loznitsa het na om die tussendoor te geven. Wel laat hij zo nu en dan zien wie de spreker van dat moment is. Maar ook dat gebeurt niet altijd.

Afgezien van die kritiekpunten laat de film wel een interessante blik zien op hoe het eraan toe ging in die nadagen van augustus 1991. De mensen staan massaal op straat, in groepjes, en je hoort veel geruchten. Yeltsin zou vermoord zijn, maar volgens anderen niet. Er is veel onduidelijkheid en dat geeft de film een gevoel van urgentie. Interessant is ook hoe je ziet dat sommige spelers in de revolutie op dat moment ook nu nog een rol spelen in het regime. Op een gegeven moment zie je Poetin voorbij lopen.

Het geheel had wat evenwichtiger en interessanter kunnen zijn met de nodige context. Dat past wellicht niet helemaal in de stijl van Loznitsa, maar de film was er wel bij gebaat geweest. Hier had dus meer in gezeten.

[rating 2.5]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.

NieuwsFilm

meest populair