Préjudice [IFFR2016]

Préjudice [IFFR2016]

Had iets meer helderheid kunnen gebruiken, maar wel een sterk drama.



Regie: Antoine Cuypers | Cast: Ariane Labed (Caroline), Nathalie Baye (La Mère), Thomas Blanchard (Cédric), Éric Caravaca (Gaetan) e.a. | Speelduur: 105 minuten | Jaar: 2015

Tijdens een familie-barbecue ontdekt Cedric, een 32-jarige man met geestelijke problemen, dat zijn zus in verwachting is. De familie is blij met het nieuws, maar Cedric niet zo. Hij woont nog thuis en heeft geestelijke problemen. Zijn droom om naar Oostenrijk te gaan komt tijdens het etentje in het geding en dat leidt tot spanningen. Zijn plan om die vakantie toch door te laten gaan? Iedereen bewust maken van de vooroordelen waar hij slachtoffer van is.

Het uitgangspunt van Préjudice is interessant en het kan tot een sterk drama leiden. Maar regisseur Antoine Cuypers laat je gedurende vrijwel de hele film in het duister zitten met betrekking tot de precieze problemen van Cedric. Afgezien van het aangrijpende uitgangspunt – iemand die al zijn hele leven met psychische problemen worstelt en daar geen oplossing voor lijkt te hebben – is het frustrerend dat er weinig antwoorden komen. Er zijn veel meer sluimerende problemen in het gezin en iedereen lijkt Cedrics problemen beu te zijn. Zijn vader is gebroken en zijn broer, zus en moeder hebben geen geduld meer voor hem.

Deze problemen worden gelukkig gecompenseerd door knappe en meeslepende dialogen. Vooral acteur Thomas Blanchard is sterk in de rol van Cedric. Enigszins luchtige momenten worden meteen ongemakkelijk gemaakt als hij ook maar een beetje zijn mond open trekt. In die scènes is Préjudice het sterkst. Vooral het moment dat Cedric een complete kaart van Oostenrijk op tafel gooit en een reisgids uit zijn hoofd opdreunt, is bijzonder ongemakkelijk om naar te kijken. Toch frustreert het uitblijven van contextualisering en helderheid met betrekking tot de problemen van Cedric.

[rating 3.5]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.

NieuwsFilm

meest populair