Dagtip IFFR: L'ombre des femmes

Dagtip IFFR: L'ombre des femmes

Heerlijke lichtvoetige film over liefde, vreemdgaan, verlangen en vertrouwen (en nog veel meer) van Philippe Garrel, een van de laatste meesters van de Nouvelle Vague.



Regie: Philippe Garrel | Cast: Clotilde Courau (Manon), Stanislas Merhar (Pierre), Lena Paugam (Elisabeth) e.a. | Speelduur: 73 minuten | Jaar: 2015

Niemand doet het als de Fransen: een lichtvoetige film maken over hartzeer en vreemdgaan. Een bijna vrolijke film over jaloezie, verraad en vertwijfeling in de liefde. Eric Rohmer was er een meester in, en Philippe Garrel is dat nog steeds. Onbegrijpelijk dat een fijne filmer als Garrel geen distributie kan krijgen in de Nederlandse bioscopen.

In minder dan vijf kwartier vertelt Garrel in mooie zwart-wit composities het liefdesverhaal van Manon en Pierre, een getrouwd stel dat samen documentaires maakt. Pierre ontmoet een jongere vrouw, valt voor haar en kan niet meer van haar wegblijven. Hij rechtvaardigt dat voor zichzelf met onzin over de mannelijke natuur. Dan blijkt Manon ook vreemd te gaan, en begint hun ooit zo idyllisch lijkende huwelijk barsten te vertonen. Pierre reageert zijn frustratie en verwarring af op beide vrouwen in zijn leven, totdat de scheuren steeds groter worden. Toch levert dat geen zwaar melodrama op, maar een lichte film die voorbij raast zonder dat je er erg in hebt. Dat laatste komt deels doordat Garrel bijna alle scènes in één take opneemt, wat een intensiteit creëert waarin je makkelijk wordt opgezogen.

Een andere belangrijke factor daarbij is het fantastische subtiele spel van de hoofdrolspelers. Er zijn momenten waarop ze alleen met een scala aan gezichtsuitdrukkingen reageren op het praten van een tegenspeler, waarmee ze in luttele secondes zonder woorden indrukwekkend veel emoties en gedachten weergeven. Het acht maanden samen het script oefenen voordat de opnames van enkele weken begonnen, betaalt zich op die momenten dubbel en dwars uit: de acteurs belichamen hun personages volledig, gaan volledig in het drama op en trekken je daarin mee. Het is ontzettend knap hoe Garrel met L'ombre des femmes zo'n lichte, ogenschijnlijk simpele film heeft gemaakt, die tegelijk zo rijk aan emoties, ervaringen en menselijk drama is.

Wanneer te zien

Donderdag 4 februari: 13:00 - 14:15 in Pathé.
Zaterdag 6 februari: 19:30 - 20:45 in Cinerama.

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair