Califórnia [IFFR2016]

Califórnia [IFFR2016]

Charmant jaren tachtig coming of age-verhaal over een meisje in São Paulo dat liefde en muziek ontdekt terwijl de wereld AIDS leert kennen en democratie terugkeert naar Brazilië.



Regie: Marina Person | Cast: Clara Gallo (Estela), Caio Blat (JM), Caio Horocwicz (Carlos), Livia Gijon (Alessandra), Letícia Fagnani (Joana), Giovanni Gallo (Xande) e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2015

Marina Person debuteert sterk met Califórnia, een charmante coming of age-film die zij deels baseerde op ervaringen uit haar eigen jeugd begin jaren tachtig. Inclusief een obsessie met David Bowie en een droom om naar het buitenland te reizen (Europa in het echt, Californië in de film).

Een deel van de posters en plaatjes die aan de muren hangen in de kamer van de zeventienjarige Estela komen zelfs uit de persoonlijke collectie van Person, terwijl anderen van actrice Clara Gallo zijn. De jaren tachtig worden sterk neergezet met cassettebandjes, lange gesprekken aan de huistelefoon tussen Estela en haar vriendinnen en bovenal de muziek. David Bowie dus, die besproken wordt en die op t-shirts, posters en op platenhoezen te zien is – en op de soundtrack te horen is. Daar verkeert hij in het gezelschap van Joy Division, The Smiths, The Cure, Siouxsie and the Banshees en New Order.

Een groot deel van het budget voor de film werd opgeslokt door de rechten voor de muziek, maar die bepaalt wel de sfeer en de setting. Typische coming of age-verhaal elementen komen daarin goed tot hun recht. Zoals de eerste echte verliefdheid, avonturen met vriendinnen en zowel rebelleren tegen als teleurgesteld worden door volwassenen. Dit alles tegen de achtergrond van een veranderend Brazilië, dat na decennia militaire dictatuur weer een democratie wordt, het uitbreken van AIDS en de introductie van MTV.

[rating 4]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair