Ghost Ship [IFFR2016]

Ghost Ship [IFFR2016]

Vaag en alles behalve geslaagd essay.



Regie: Koldo Almandoz | Cast: Maider Itxauspe | Speelduur: 65 minuten | Jaar: 2016

Een experimenteel essay... als dat maar goed gaat. Met zijn film Ghost Ship probeert de Spaanse regisseur Koldo Almandoz een verhaal te vertellen over schepen. Centraal staat het verhaal van Florence Balcombe (de echtgenote van schrijver Bram Stoker), Oscar Wilde en Friedrich Wilhelm Murnau. De verhalen van het drietal, en hun relatie met het werk Dracula en de film Nosferatu (1922) worden verteld in combinatie met beelden van een hedendaags cruiseschip.

Het zorgt voor een vreemde kijkervaring. Er zit geen dialoog in de film, terwijl Almandoz wel probeert een verhaal te vertellen. Hij laat daarom met behulp van stukken tekst die tegen een vaak zwarte achtergrond en gecombineerd met onheilspellende muziek verschijnen zien wat de relatie van Oscar Wilde met Bram Stoker was. En zijn vrouw uiteraard. Het effect hiervan is tweeledig: enerzijds wordt het geheel sfeervol, maar anderzijds is het bijzonder saai om naar te kijken.

De teksten worden afgewisseld met onder meer beelden van de film Nosferatu uit 1922 en dan weer met stille shots van een hedendaags cruiseschip. Hoe het geheel in elkaar past, of wat de onderlinge correlatie tussen een modern schip en de oude boot die zo’n kleine rol speelt in het verhaal van Dracula en de Nosferatu, wordt nooit helder. Dat is jammer, want het doet nog meer afbreuk aan een toch al vage film.

[rating 1]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.

NieuwsFilm

meest populair