Helmut Berger, Actor [IFFR2016]

Helmut Berger, Actor [IFFR2016]

Soms fascinerende, soms saaie en soms walgelijke documentaire over de acteur Helmut Berger.



Regie: Andreas Horvath | Cast: Helmut Berger (Helmut Berger), Andreas Horvath (als zichzelf) | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2015

Volgens legendarisch regisseur John Waters is Helmut Berger, Actor zowel de beste als de slechtste film van 2015. Het is geen van beiden, maar er valt ergens wel wat voor te zeggen. Deze documentaire over de Oostenrijkse Helmut Berger is aan de ene kant soms fascinerend, maar soms ook vooral vervelend.

Helmut Berger, Actor wordt in het Critic's Choice-programma gepresenteerd, wat betekent dat de film voorafgegaan wordt door een video-essay. In dit geval gemaakt door jonge criticus Hugo Emmerzael, die in zijn essay fragmenten uit de carrière van Berger voorbij laat komen, van de kunstfilms van Visconti tot goedkope horrorfilms. Waarin de rode draad de manier is waarop Berger altijd geobsedeerd is door de presentatie van zijn eigen imago, ook in de rol van anderen. In die zin is Berger een echte filmster, altijd bezig met zichzelf te presenteren.

Dat idee domineert Helmut Berger, Actor, zogenaamd een openhartige documentaire over het privéleven van de inmiddels zeventigjarige acteur. Fascinerend is aan de ene kant hoe nooit duidelijk wordt of we nu naar de echte Helmut Berger kijken of niet. Is hij gewoon de vieze, alcoholische klootzak, die in het openingsshot zijn kont aan de camera laat zien, op een gegeven moment de regisseur een klap geeft en later weer aanbiedt hem te pijpen? Of is dat een rol die hij speelt zolang de camera op hem gericht is? Helaas is dat regelmatig ook een ietwat saaie rol, en of het nou echt een nare, zelfingenomen man is of allemaal spel, en na verloop van tijd gaat dat nogal tegenstaan.

[rating 3]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair