A Woman, A Part [IFFR2016]

A Woman, A Part [IFFR2016]

Ontroerende film waarin een actrice in existentiële crisis raakt en zichzelf probeert te hervinden op 'vakantie' in New York. Kandidaat voor de Hivos Tiger Award.



Regie: Elisabeth Subrin | Cast: Maggie Siff (Anna), Cara Seymour, John Ortiz, Khandi Alexander e.a. | Speelduur: 98 minuten | Jaar: 2016

Elisabeth Subrin is één van de vele interessante debutanten dit festival. Haar film A Woman, A Part is dan ook één van de acht nominaties voor de Hivos Tiger Awards, die vanavond worden uitgereikt. Het zou verre van schande zijn als Subrin voor haar prima debuut de hoofdprijs in ontvangst zou mogen nemen.

Maggie Siff (Mad Men) speelt Anna, een actrice van in de veertig in Los Angeles, die in existentiële crisis raakt over haar beroep en wat ze überhaupt wil met haar leven. Ze gaat op 'vakantie' naar New York om haar oude theatergroep op te zoeken, in de hoop zich daar te hervinden. Er blijken in Brooklyn echter enige confrontaties op haar te wachten. Van een andere actrice die niet meer acteert sinds ze niet meer drinkt, tot een schrijver die een toneelstuk op Anna's leven heeft gebaseerd, waarin ze een veeleisende, egoïstische en suïcidale vrouw is.

Hij ziet in haar (en zijn personage) echter ook hoe liefdevol en slim ze is, en hoe ze in pijn verkeert. De uiteindelijke ontwikkeling van en onthullingen over de relatie tussen de twee acterende vrouwen is het ontroerendste aspect van A Woman, A Part. Waarin Subrin ook haar centrale thesis het best uitwerkt, over hoe we allemaal voortdurend rollen spelen in het leven (of we willen of niet) maar vrouwen nog meer (en bewuster) dan mannen. Zeker in deze tijd van social media en internet. Hoe de lijn tussen het spelen van rollen en het zijn van mensen steeds meer vervaagd. Intelligente en complexe stof, verpakt in pakkend drama.

[rating 4]

Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair