Museum boos om kapotte gitaar in 'The Hateful Eight'

Museum boos om kapotte gitaar in 'The Hateful Eight'

Kurt Russell vernietigde een exemplaar dat uit 1870 kwam.

De cast en crew van The Hateful Eight ligt onder vuur. Firma C.F. Martin, die bekend staat als bouwers van akoestische gitaren, leende aan regisseur Quentin Tarantino een 145 jaar oude gitaar om gebruikt te worden voor de opnames. Het karakter van Jennifer Jason Leigh speelt op een gegeven moment een nummer via het snaarinstrument dat het personage van Kurt Russell niet kan waarderen naar mate hij de tekst hoort. Als een wilde grijpt hij naar het instrument en maakt het met de grond gelijk. De acteur wist helaas niet dat hij iets kostbaars in handen had.

Dick Boak, directeur van het Martin Guitar Museum, noemt de actie een achteloze. "Wij waren geïnformeerd dat het om een ongeluk op de set ging. We veronderstelden dat er iets op gevallen was. We begrijpen dat zoiets kan gebeuren, maar tegelijkertijd kunnen we dit niet licht opnemen. Dat het aan gruzelementen slaan van de gitaar in het script geschreven is en niemand dat vervolgens aan de acteur doorgaf, is nieuwe informatie. We wisten niet dat niemand aan Kurt Russell had verteld dat het om een kostbaar, onvervangbaar kunstvoorwerp van het Martin Museum ging."

Volgens een geluidsmixer, Mark Ulano, hoorde de scène in meerdere opnames in elkaar gezet te worden. Russell zou de gitaar afpakken, welke dan omgewisseld werd, en losgaan op de namaak. Ulano: "Wanneer het moment gebeurt kan je zien dat Jennifer's reactie oprecht is."

Directeur Boak heeft laten weten dat het akkefietje erin heeft geresulteerd dat er geen gitaren meer aan films worden uitgeleend, onder geen enkele voorwaarde. De Martin-gitaar, die ergens uit 1870 stamde, was wel verzekerd, maar liever had Boak het instrument heelhuids teruggekregen. De restanten zijn wel opgestuurd: "Bij nader onderzoek van de stukken realiseerden we dat een reparatie uitgesloten was. De gitaar is vernietigd."

Hij vervolgde: "We willen dat mensen weten dat het incident zeer verontrustend voor ons was. We kunnen niet begrijpen hoe het is gebeurd. Er is niets dat dit recht kan zetten, vrees ik. De verzekeringswaarde is aan ons vergoed, maar het gaat niet om 't geld. Het gaat om het behouden van de Amerikaanse muzikale geschiedenis en nalatenschap."



NieuwsFilm

meest populair