Where I Grow Old [IFFR2016]

Where I Grow Old [IFFR2016]

Vrolijke en melancholische film over twee vrouwen die twijfelen tussen leven in Brazilië of Portugal. Genomineerd voor een Hivos Tiger Award.



Regie: Marília Rocha | Cast: Elizabete Francisca, Francisca Manuel e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2016

Wat is thuis? Is dat waar je woont, of waar je vandaan komt? Voor sommigen zal deze vraag nooit relevant zijn, voor anderen kan hij levensbepalend zijn. Het is een vraag die op de achtergrond sluimert in Where I Grow Old, het zowel vrolijke als melancholische speelfilmdebuut van Marília Rocha (zij maakte eerder documentaires), waarin de vriendschap tussen twee vrouwen minstens even belangrijk is. Genomineerd voor een Hivos Tiger Award.

Francisca is een Portugese die een jaar in Belo Horizonte woont, één van de grootste steden van Brazilië. Dan verschijnt daar ook de eveneens Portugese Teresa en trekt tijdelijk bij haar in. De oude vriendinnen herstellen hun innige band, ondanks hun tegengestelde persoonlijkheden. Francisca is rustig en gereserveerd, terwijl Teresa een onstuitbare bal energie is. Teresa verkent vol enthousiasme de voor haar nieuwe stad en begint zich langzamerhand thuis te voelen. Teresa begint ondertussen meer na te denken over hoe zij misschien toch niet goed past in Belo Horizonte en de Braziliaanse cultuur.

Naast Rocha maken ook hoofdrolspeelsters Elizabete Francisca en Francisca Manuel hun speelfilmdebuut. Hoewel je aan hun sterke spel nooit zou merken dat ze nog geen filmervaring hadden. Rocha had wel een script, maar meer dan het doel en de emoties van een scène en hoe zij de personages zag, gaf ze haar actrices niet mee. Die daardoor vrij waren om de natuurlijke dialogen te improviseren, waar ze de twijfels, charmes, eigenaardigheden en humor van hun personages instoppen (en ook iets van zichzelf). Rocha schept ondertussen een fijne sfeer met relaxte beelden van Belo Horizonte en een mooie soundtrack, inclusief het fantastische lied "Soluços" van Jards Macaté. Alle drie debuteren de dames met daverend succes, en het is te hopen dat we van allen nog veel te zien zullen krijgen in de toekomst.



Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.



NieuwsFilm

meest populair