Berlinale 2016: 'War on Everyone'

Berlinale 2016: 'War on Everyone'

Heerlijke politiek incorrecte komedie met Michael Pena en Alexander Skarsgard.

Er staan dit jaar in verhouding met eerdere edities vrij weinig big budget films op het menu. War on Everyone is een van de weinige en behoort dan ook niet tot de competitie, maar tot het Panorama programma. De film vormt de eerste grote film van regisseur John Michael McDonagh, die daarmee (na een aantal kleinere geslaagde komedies) hiermee de overstap probeert te maken naar groter succes aan zowel onze kant als de andere kant van de oceaan.

Vanaf de opening is het duidelijk, dat de twee hoofdrolspelers foute politieagenten zijn, die drinken terwijl ze aan het werk zijn, drugs doen en open staan voor een omkoping. Graag zelfs, want alleen door hun corruptie kunnen Bob en Terry hun dure levensstijl betalen. Ze worden geregeld op het matje geroepen door hun baas, maar dat doet ze niks. Ze doen gewoon hun ding en komen er keer op keer mee weg. Maar dan worden ze op een zaak gezet, die ze persoonlijk raakt waardoor ze de vage grenzen die ze voor zichzelf hebben gesteld toch overtreden.

Michael Pena en Alexander Skarsgard hebben geweldige chemie als Bob en Terry. Vanaf de eerste minuut vormt hun gebabbel een feestje van politiek incorrecte grappen. In een tijd waarin iedereen zo vreselijk bang is om als racist over te komen, is het heerlijk om eens een script te hebben dat bol staat van grappen over alle bevolkingsgroepen, geloofsovertuigingen en minderheden. Blank, zwart, Aziatisch, moslim, homoseksualiteit tot Stephen Hawking moeten het ontgelden. War on Everyone had een van de vreselijkste films ooit kunnen worden met zoveel van deze grappen als basis, maar het werkt geweldig. Pena en Skarsgaard zijn ondanks alles wat ze doen sympathiek en lijken echt lol te hebben in hun rollen. John Michael McDonagh zorgt voor een coole vibe met behulp van energieke montage en de leuke soundtrack. Het verhaal stelt misschien niet veel voor, maar het draait in alles om de personages en het heeft de juiste combinatie humor, emotie en onverwachte plot twists.

Natuurlijk zullen er genoeg mensen zijn, die de grappen niet vinden kunnen. Maar juist dat het zo hard is en mensen (zonder humor) op de kast zal jagen, maakt het in mijn ogen een des te leukere film. Nu maar hopen dat de film snel gekocht wordt door een Nederlandse distributeur, zodat het snel in de bioscoop te zien zal zijn.



NieuwsFilm

meest populair