Berlinale 2016: Michael Ballhaus krijgt Gouden Beer voor oeuvre

Berlinale 2016: Michael Ballhaus krijgt Gouden Beer voor oeuvre

Cinematograaf maakte onder meer 'The Departed', 'Goodfellas' en 'The Fabulous Baker Boys',

Ieder jaar krijgt iemand op het filmfestival van Berlijn een Gouden Beer uitgereikt voor zijn oeuvre. Vorig jaar werd Wim Wenders in het zonnetje gezet, dit jaar is het cinematograag Michael Ballhaus die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Ballhaus begon zijn carrière in Duitsland in de jaren zestig en zeventig, toen hij werkte met Duitse regisseurs als Rainer Werner Fassbinder, Wim Wenders, en Volker Schlöndorff. Begin jaren tachtig maakte hij de overstap naar Amerika, waar hij een van de meest gevraagde cinematografen werd. Hij werkte vele malen samen met Martin Scorsese zoals aan The Departed en Gangs of New York.

"Je moet van het werk houden, want het is geen makkelijk beroep," vertelde Ballhaus in Berlijn toen hij de prijs in ontvangst mocht nemen. "Je moet flexibel zijn, want je moet telkens omgaan met andere filmregisseurs met andere persoonlijkheden en je moet ideeën hebben. Als de regisseur geen ideeën heeft, moet je voorstellen kunnen doen."

In 2014 kondigde Ballhaus aan glaucoom te hebben, iets dat het zicht aantast. Hierdoor moest hij stoppen met werken. Als onderdeel van zijn prijs, werden op het Berlinale meerdere films vertoond waarvoor Ballhaus het camerawerk had verricht van The Age of Innocence tot The Fabulous Baker Boys.



NieuwsFilm

meest populair