Alles over 'The Assassin'

Alles over 'The Assassin'

Een martial arts-film zoals je die nog nooit gezien hebt.

Komende donderdag komt de film The Assassin uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 25 februari in première.

The AssassinBekijk de afbeelding

Regie: Hsiao-hsien Hou | Cast: Qi Shu (Nie Yinniang), Chen Chang (Tian Ji'an), Satoshi Tsumabuki (The Mirror Polisher), Shao-Huai Chang (Chiang Nu), Nikki Hsing-Ying Hsieh (Huji) e.a. | Scenario: Cheng Ah, T'ien-wen Chu e.a. | Speelduur: 105 minuten | Geres: Drama | Kijkwijzer: 12

China, 9e eeuw, Tang Dynastie. Generaalsdochter Nie Yinniang wordt op 10-jarige leeftijd ontvoerd door een Taoïstische non, die haar introduceert in de oosterse vechtkunst en transformeert in een meedogenloze moordenaar, met als doel het elimineren van wrede en corrupte lokale bestuurders. Na het falen van een missie wordt Nie Yinniang door haar meesteres teruggestuurd naar het land van haar geboorte, met het bevel om haar eerste liefde, een neef die nu de grootste militaire regio in Noord-China leidt, te doden. Na 13 jaar ballingschap wordt de jonge vrouw geconfronteerd met haar ouders, haar herinneringen en lang onderdrukte gevoelens. Nie Yinniang moet kiezen: blijft ze loyaal aan haar meesteres of redt ze de man van wie ze houdt?

Veranderde filmwereld

De film is voor de helft betaald door de Taiwanese overheid en voor de andere helft door de Chinese. Dat was niet meteen vanzelfsprekend, regisseur Hou Hsiao-Hsien kreeg in 2005, 2008 en 2010 flinke toelages van de regering van Taiwan. Pas in 2012 werd het budget nog eens vergroot, toen hij zo’n 7 miljoen dollar van de Chinese overheid kreeg.

Dat lijkt vooral te wijten aan de veranderde tijden. Het is al zeven jaar geleden dat Hsiao-Hsien een film op nam. ”Het is een totaal nieuwe wereld voor me,” vertelde hij. ”De markt is dankzij China veel groter geworden. Dus de schaalgrootte is ook anders en dat maakt alle details weer anders. Nu moet ik dus op een ander niveau werken.”

Eerste reacties

The Assassin werd goed ontvangen door recensenten. Volgens RottenTomatoes was van de 89 recensies die geteld werden, in totaal zo'n 78% positief, waarmee de film Certified Fresh is. Recensenten gaven gemiddeld een 7,4. "De bijzondere visuals maken dit een nieuwe highlight voor regisseur Hsiao-hsien Hou, zelfs al zal het langzame tempo sommige kijkers wegjagen."

De film was verder een van de dagtips tijdens het IFFR. Kaj van Zoelen vond de film bijzonder indrukwekkend: Hij legt feilloos de "subtiele tragiek van het summiere verhaal over de moordenares bloot."

Box office prestaties

Voor een film met zo'n specifiek publiek als deze is The Assassin een succes. Alleen al in China werd 9,4 miljoen dollar verdiend met de film. Andere landen waar deze het goed deed zijn Taiwan (1 miljoen dollar), Hong Kong (2 ton), het Verenigd Koninkrijk (1 ton) en Singapore (eveneens 1 ton). In de VS werd verder nog eens 6 ton verdiend, waarmee de film in totaal uit komt op zo'n 11,8 miljoen dollar.

Trivia

De acteurs spreken klassiek Chinees in de film, wat bijna nooit gesproken wordt. • De eerste nieuwe film van Hou Hsiao-hsien in acht jaar (en zijn zevende die mee mocht dingen naar de Palme d'Or). • De film is losjes gebaseerd op het negende eeuwse verhaal Nie Yinniang van Pei Xing, een belangrijk verhaal in de wuxia fictie.



NieuwsFilm

meest populair