Berlinale 2016: 'Little Men' van Ira Sachs

Berlinale 2016: 'Little Men' van Ira Sachs

Nieuw werk van de New Yorkse filmmaker vertelt over vriendschap en menselijkheid.

Ira Sachs weet me elke film die hij maakt een echte slice of life te geven van New York. Zijn nieuwste film Little Men wijkt daarin iets af. Het is meer een filmbelevenis dan dat het slechts iets vastlegt, maar het bezit nog steeds al die warme en rauwe elementen waar liefhebbers van Sachs van houden.

Het gaat over twee jongens genaamd Tony en Jake, die een compleet andere achtergrond hebben van elkaar, maar door toevallige omstandigheden elkaar leren kennen. Jake komt met zijn ouders in een appartementencomplex te wonen in Brooklyn. Tony's moeder is naaister en huurt de winkel onderin het gebouw. Ze komen uit totaal verschillende milieus, maar er is een klik zoals die onder kinderen zo natuurlijk ontstaat. Dit ontwikkelt zich tot een warme vriendschap.

Jake is verlegen, maar Tony weet hem uit zijn schulp te doen kruipen. Jake zorgt er op zijn beurt voor dat Tony beseft dat zijn toekomst beter en mooier kan zijn, dan hij daarvoor durfde dromen. Maar het zijn de volwassenen om hun heen, die zorgen dat de vriendschap onder druk komt te staan.

De relatie tussen de twee jongens wordt prachtig in beeld gebracht door Sachs. De volwassen vormen dit keer de bijpersonages, de jongens en hun vriendschap staat centraal. Toch zijn alle rollen wel uitgediept en niemand wordt als boosdoener neergezet. Het zijn allemaal mensen, die handelen vanuit hun eigen oogpunt. Juist dat aspect, maakt Little Men zo gevoelig. Uiteraard is het andere hoofdpersonage New York, dit keer Brooklyn. En zoals we bij het werk van Sachs gewend zijn, weet hij de sfeer van de stad treffend en levendig over te brengen. Een fijne film, die een release in Nederland zeker waard is.

[rating 4]



NieuwsFilm

meest populair