'Police Academy'-held George Gaynes overleden

Op 98-jarige leeftijd blies de halve Nederlander zijn laatste adem uit.

George Gaynes, geboren in 1917 te Helsinki, is afgelopen maandag overleden. Hij werd 98 jaar oud. De oorzaak van zijn dood is momenteel onbekend, hij stierf thuis in North Bend, Washington. Gaynes kwam ter wereld als George Jongejans, zijn vader was een Nederlandse zakenman en zijn moeder een Russische artieste, Iya Grigorievna De Gay.

Velen zullen de Amerikaanse acteur associëren met de komische filmserie Police Academy en de sitcom Punky Brewster, die van 1984 t/m 1988 op de buis was voor zo'n 88 afleveringen. In de bovengenoemde filmreeks speelde Gaynes de geestige en zachtaardige Commandant Eric Lassard. Hij trad op in alle zeven delen. De beste man zal daarnaast door liefhebbers te herkennen zijn in films als The Way We Were en Tootsie met Dustin Hoffman. Ook vervulde Gaynes vele tv-rollen, zoals in The Days and Nights of Molly Dodd, Hearts Afire en eenmalige gastoptredens in Hogan's Heroes, Hawaii Five-O en Columbo.

Gaynes groeide op in Engeland, Frankrijk en Zwitserland, en bracht de meeste tijd van zijn levensduur in Amerika door. Naast acteren in films en series zong hij ook graag, oorspronkelijk bezat de acteur de ambitie om operazanger te worden in Italië en Frankrijk. Voor en na de Tweede Wereldoorlog bracht hij ook zijn tijd door in muzikale en komische toneelstukken. Toen de jammerlijke strijd losbarstte, ging Gaynes in dienst bij onze Koninklijke Marine. Na de oorlog pakte hij het leven van een entertainer in de Verenigde Staten op.

De laatste rol die George Gaynes heeft vervuld stamt uit 2003, de komedie Just Married met Ashton Kutcher en Brittany Murphy. De acteur laat aardig wat generaties na: zijn vrouw Allyn Ann McLerie, hun dochter Iya, een kleindochter en twee achterkleindochters. Ook bezat hij ooit een zoon, Matthew, laatstgenoemde kwam helaas om het leven in 1989 te India wegens een auto ongeluk.

NieuwsFilm

meest populair