Dutch Filmworks opent jacht op individuele downloader

Dutch Filmworks opent jacht op individuele downloader

Er komt een einde aan het zorgeloos downloaden.

Na jaren buiten schot gebleven te zijn, komt er steeds sneller een einde aan het illegaal downloaden in Nederland. Stichting Brein, de belangenorganisatie van rechthebbenden op films en series, houdt nog altijd het beleid aan enkel de grote websites uit te willen schakelen en de individuele downloader daarmee te negeren. Filmdistributeur Dutch Filmworks heeft nu besloten om individuele downloaders daadwerkelijk op te sporen en eventueel zelfs aan te klagen.

De Volkskrant schrijft dat de studio een lijst met de IP-adressen van downloaders in de hand heeft. Daar kan op zichzelf nog niet veel mee gedaan worden, want de adressen kunnen zonder hulp van de internetproviders niet gekoppeld worden aan specifieke personen. Daarom wil Dutch Filmworks vragen of de providers in eerste instantie hun klanten die illegaal downloaden een brief kunnen sturen.

Gaat het downloaden door, moeten er boetes van 150 euro opgestuurd worden. Betaalt een individu die boete niet, zal Dutch Filmworks de zaak voor de rechter brengen. Daarvoor moet Dutch Filmworks wel de adressen van providers krijgen, die dat tot nu toe altijd geweigerd hebben. Het zou dus kunnen dat eerst de providers voor de rechter gesleept moeten worden, zodat ze wel mee moeten werken.

Dutch Filmworks gaat er vanuit dat de aanpak het downloden afschrikt. Stichting Brein ziet hier ook wel heil in, maar blijft voorlopig enkel de grote uploaders en aanbieders van content achterna zitten. Dat het zo lang geduurd heeft in Nederland voordat individuele downloaders aangepakt worden is bijzonder. In andere landen, waaronder Duitsland, krijgen illegale downloaders al langere tijd schikkingen thuisgestuurd. Volgens distributeur Dutch Filmworks wordt daar dan ook vele malen minder gedownload dan hier in Nederland.



NieuwsFilm

meest populair