Blu-ray

Blu-ray recensie: 'The Maze Runner: The Scorch Trials'

Mooie uitgave van deze tweede film.

door Jim Pedd om 14:43 in Blu-rayRegie: Wes Ball | Cast: Dylan O'Brien (Thomas), Aml Ameen (Alby), Ki Hong Lee (Minho), Blake Cooper (Chuck), Thomas Brodie-Sangster (Newt) | Speelduur: 129 minuten | Bioscooprelease: 17 september 2015 | FilmTotaal recensie: 3.5 ster

Sommige YA-films slagen en anderen juist niet. The Maze Runner was er eentje die wel slaagde en dus was er afgelopen september een vervolg. De boekenreeks waar de films op gebaseerd zijn telt drie delen en The Scorch Trials vertelde het verhaal van het tweede boek. De boel toonde behoorlijk andere beelden van de post-apocalyptische wereld waar de jongeren zich een weg door moeten vinden.

Ditmaal moeten Thomas, Minho, Teresa en Newt op zoek naar aanwijzingen over de mysterieuze plannen van WCKD. De zoektocht brengt hen naar de Scorch, een verlaten stuk land vol ondenkbare gevaren. De Gladers blijken al snel niet de enigen te zijn die vechten tegen WCKD, samen met het verzet nemen ze het daartegen op.


Waardering

Waar over The Maze Runner 67% van de critici nog positief was volgens RottenTomatoes, is slechts 47% positief over het vervolg. Gemiddeld kreeg de film een 5,3 van de 123 recensenten wiens stuk bekeken ius. "Een vervolg boordevol actie, die ten koste gaat van het verhaal, de urgentie en het mysterie vna het origineel." Recensent Arjan Welles is wat positiever en geeft het vervolg in zijn recensie 3,5 ster. ". Dit tweede deel is van soortgelijke kwaliteit als zijn voorganger, al zijn de kaarten nu wel anders geschud. De karakterontwikkeling van de hoofdpersonen is met meer aandacht en focus vormgegeven, maar het mysterie dat het plot drijft, baart minder opzien."

De gewone kijker geeft de film volgens IMDb gemiddeld een 6,4. Er stemden 114.113 mensen, waarvan 26,2% koos voor een 7. Dan is er 22,8% dat een 6 gaf en 14,5% een 8. Op onze eigen filmpagina staat de film op gemiddeld een 6,2.

Box Office

Het budget dat Wes Ball kreeg om The Scorch Trials te maken was - weinig verrassend - bijna dubbel zoveel. Van 34 miljoen dollar steeg het naar 61 miljoen dollar. In de box office opbrengst zien we echter niet zo'n verdubbeling terug. The Maze Runner verdiende wereldwijd 348,319,861 dollar en het vervolg 312,325,103 dollar. Daarvan kwam 26,2% ofwel 81,6 miljoen dollar uit de VS en de rest, 230 miljoen dollar, uit andere delen van de wereld. Daarmee was de film wel een succes en kon het vervolg groen licht krijgen.

In Nederland zagen we eenzelfde daling in de opbrengst. Waar The Maze Runner hier nog zo'n 4,1 miljoen euro opbracht, bleek het vervolg goed voor € 3.754.565. De film draaide hier twee maanden in de bioscoop en strandde op de dertiende plek van 2015.
Blu-ray: The Maze Runner: The Scorch Trials | Discs 1 | Retail release: februari 2016 | Beeld: 2.40:1 | Geluid:: Engels (7.1 DTS-HD-MA), Frans (5.1 DTS) | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 8-712626-071211 | Met dank aan: 20th Century Fox

De Blu-ray ziet er qua design hetzelfde uit als die van The Maze Runner. Voorop zien we de hoofdpersonen wegrennen, ditmaal van een ontploffing, en we zien ze allemaal helder in beeld. De achterkant toont verder een Nederlandse en een Franse synopsis en de gebruikelijke informatie over technische zaken en de extra’s.

Beeld & geluid

Net als de Blu-ray uitgave van het eerste deel, is de kwaliteit van dit vervolg ook groot. De boel ziet er afwisselend erg blauw en erg geel uit, een bewuste keus van regisseur Wes Ball. Details zijn verder mooi om te zien, met mooie kleurweergaven. De sets zijn verder ook erg mooi om naar te kijken en dat maakt deze uitgave eigenlijk erg sterk.

Ook de audio mag er wel zijn. Vooral de dialoog is bijzonder goed te horen en er zitten geen matige punten aan. Ook de achtergrondgeluiden zijn veel aanwezig en komen helder uit de boxen.

Extra’s

Dan is er nog zo'n twee uur aan extra's toegevoegd aan deze uitgave. Mooi is bijvoorbeeld Jansons Verslag, een minireeks van vertelsels waarin het personage bekentenissen doet. Dan zijn er zo'n twintig minuten aan verwijderde scènes, met commentaar van Wes Ball en schrijver T.S. Nowlin. Mooier is een bijna uur durende featurettereeks die beelden van achter de schermen laat zien en leuke interviews met cast en crews bevat. Verder is er een wat flauwe gag reel van zo'n 15 minuten en nog een mooie blik van een half uur op de visuele effecten van de film.

Conclusie: Prima uitgave van dit tweede deel

Dit tweede van de geplande drie delen in de Maze Runner-reeks ziet er ook op televisie mooi uit. De post-apocalyptische landschappen komen tot hun recht op deze hoogwaardige uitgave, met strak geluid en mooie scherpe beelden. Als je van de film genoten hebt in de bioscoop, is ‘ie de moeite van het kopen waard.


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair