Maze Runner: The Scorch Trials (2015)

The maze was just the beginning

Het middendeel van de Maze Runner trilogie strijkt een aantal plooien van het eerste deel glad, maar maakt ook weer nieuwe kreukels.
play

5,6 details

  • 131 Min
  • Actie
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
131 Min Verenigde Staten

De jongeren zaten in de eerste film van regisseur Wes Ball nog vast in een gigantische levensgevaarlijke doolhof, maar bevinden zich nu in de minstens net zo gevaarlijke buitenwereld. Ze zijn dus nog lang niet veilig en staan eigenlijk voor een veel grotere uitdaging. De groep jongeren gaat op onderzoek uit, met Thomas, Teresa en Minho als grootste waaghalzen, en komen achter de gevolgen van de Flare-uitbraak en de bedoelingen van de organisatie WCKD.

Regie
Wes Ball
Cast
Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Barry Pepper, Thomas Sangster, Giancarlo Esposito, Aidan Gillen, Patricia Clarkson, Lili Taylor, Rosa Salazar, Ki Hong Lee, Dexter Darden, Jacob Lofland, Alexander Flores, Terry Parks, Kathryn Smith-McGlynn.
Budget
$ 61.000.000
Release
18.09.2015
Release NL
17.09.2015
Release DVD
19.01.2016

Filmtotaal Recensie

Regie: Wes Ball | Cast: Dylan O’Brien (Thomas), Kaya Scodelario (Teresa), Thomas Brodie-Sagster (Newt), Ki Hong-Lee (Minho), Dexter Darden (Frypan), Alexander Flores (Winston), Jacob Lofland (Aris), Rosa Salazar (Brenda), Patricia Clarkson (Ava Paige), Aidan Gillen (Jansons) e.a. | Speelduur: 131 minuten | Jaar: 2015

Amper een jaar geleden bracht filmmaker Wes Ball de verfilming van het eerste boek in de Maze Runner-trilogie van schrijver James Dashner uit. In de tsunami van avonturenfilms met en over adolescenten die veelal hetzelfde stramien volgen, leek Balls verfilming bij voorbaat kansloos. Dit pakte uiteindelijk anders uit. Er viel een boel af te dingen op de wel heel schoon verbeelde actie, waarbij levens weliswaar op het spel stonden, maar weinig bloed vergoten werd. Ook richtte Ball zijn pijlen grotendeels op hoofdpersoon Thomas die met een flink gevalletje geheugenverlies in een immens doolhof werd gedropt. Het ontsnappen uit het dodelijke labyrint bleek een kwestie van goede samenwerking met de andere jongens en die ene meid Teresa die allen hetzelfde lot als Thomas beschoren waren. Vreemd was het dan ook dat in het eerste deel van het drieluik de groepsdynamiek weliswaar werd aangezet, maar niet echt grondig werd uitgewerkt. Een waarschuwing vooraf: geheel spoilervrij over de afloop van het eerste deel van de trilogie is deze recensie niet.

Deeltje één eindigde met Thomas en zijn nieuwe vrienden buiten het doolhof. Ze blijken, zo wordt al snel duidelijk, onderdeel van een geheim overheidsexperiment, bedoeld om de sterkste jongelingen over te houden. Wat precies de grotere functie van Thomas en zijn leeftijdsgenoten is, blijft lange tijd in mysteriën en vaagheden gehuld. Het onderbuikgevoel van de jongen zegt hem dat het niet pluis is in de instelling waar krachtige overlevers zoals hij zijn neergezet. Dagelijks wordt een clubje uitverkoren, maar waarvoor dan precies weet Thomas niet te doorgronden. De buitenwereld, zo wordt hem verteld, is gevaarlijk en meedogenloos en wordt geregeerd door het geheimzinnige kwaadaardige WCKD. We kunnen eruit opmaken dat de pubers maar het beste binnen kunnen blijven en luisteren naar het aanwezige gezag. Nooit een slim plan als dit zo duidelijk wordt ingepeperd. Als Thomas samen met een andere jongen op onderzoek uitgaat, komt hij achter de schokkende waarheid. Hij zit niet bij een stel kinderlievende weldoeners. Er zit voor Thomas en consorten niets anders op dan te ontsnappen en op zoek te gaan naar een verzetsgroepering die zich ergens in de bergen van de nu dystopische wereld ophoudt. New York ligt in puin en onder een flinke laag woestijnzand. The Big Apple wordt bevolkt door grotere gevaren die enkel met slim denken, snel handelen en goede samenwerking te lijf kunnen worden gegaan.

videotrailers & clips

alle artikelen (18)

Maze Runner: The Scorch Trials Nieuwsberichten

FOTOPOSTERS & MOVIESTILLS

Maze Runner: The Scorch Trials

acties