Blu-Ray Review: Glassland

Kleinschalig drama met grotere namen, zowaar op Blu-ray.


Regie: Gerard Barrett | Cast: Toni Collette (Jean), Jack Reynor (John), Will Poulter (Shane), Michael Smiley (Jim) e.a. | Speelduur: 89 minuten | Bioscooprelease: 27 november 2015 | FilmTotaal recensie: Glassland

Zo nu en dan worden de Blu-ray schappen ook aangevuld met de kleinere titels, die je eigenlijk alleen op Dvd zou verwachten. Zo bracht Just Entertainment onlangs Glassland uit in High Definition. Het kleine drama werd geregisseerd door de Ierse filmmaker Gerard Barrett en die kon beschikken over enkele grotere namen, namelijk Jack Reynor (Transformers: Age of Extinction, Macbeth), Will Poulter (The Maze Runner, The Revenant) en Toni Collette (The Sixth Sense, xXx: The Return of Xander Cage). De film bleek vooral een festival-titel.

In Nederland verscheen het door de critici goed ontvangen Glassland (RT = 80%) beperkt op het witte doek. In de States verscheen het drama onlangs in een aantal bioscopen en krijgt volgende maand een (iets) grotere release.

Synopsis

John woont met zijn moeder Jean in een buitenwijk van Dublin en probeert als taxichauffeur ‘s nachts een mager inkomen bij elkaar te scharrelen. John komt op een ochtend thuis en treft zijn moeder bewusteloos aan door een alcoholoverdosis; dit was echter niet de eerste keer. Jean verzet zich hardhandig tegen iedere poging van John om haar te helpen en hun familie te herenigen. Wanneer Jean een kans krijgt om naar een afkickkliniek te gaan, maar geen spaargeld of zorgverzekering heeft, is John gedwongen om in zee te gaan met een crimineel om zo zijn moeders afkickprogramma te bekostigen. Dan wordt John geconfronteerd met een taak die zijn eigen leven en dat van zijn familie voor altijd kan veranderen.



Waardering

Op Rotten Tomatoes is Glassland sappig "fresh" met 80 procent. De IMDb noteert een lagere 6,3 na nog geen 300 stemmen. De bezoekers van FilmTotaal hebben het drama nog niet beoordeeld (Stem zelf). FT-recensent Michelle Iwema kwam tot 3,5 ster naar aanleiding van haar recensie.

Box Office

Het productiebudget van Glassland bedroeg zo'n kwart miljoen in dollars. Sinds 2014 heeft de film vooral gedraaid op de nodige filmfestivals, van Galway Film Fleadh tot het Leiden International Film Festival en van het Sundance Film Festival tot het Thessaloniki International Film Festival. Het drama heeft slechts beperkt in de wereldwijde bioscoopzalen gedraaid. De opbrengst in Nederland is onbekend. In de States verscheen de film eerder deze maand beperkt in de Noord-Amerikaanse bioscoopzalen, om midden maart een (iets) grotere release te krijgen.

[/url]
Film: Glassland | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: februari 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands | Extra's: geen | EAN: 8711983443372 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Just Entertainment

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van Glassland zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase, met daaromheen een vergelijkbare sleeve. Voor de vormgeving van de cover is gekozen voor de enige [url=http://www.impawards.com/intl/ireland/2015/glassland.html]filmposter
.

Beeld & geluid

Deze Blu-ray uitgave wordt opgeleverd met prima beeld en een bijpassende geluidstrack. Met een productiebudget van een kwart miljoen dollar moet er uiteraard niet teveel verwacht worden, maar is alles stelt het geheel zeker niet teleur. Het beeld is mooi scherp, met natuurlijke, wat sobere kleuren en weinig tot geen storende ruis. De donkere scènes doen het ook opvallend netjes. De geluidstrack is surround, al zijn er geen of weinig surround effects te bespeuren. Nette schijf voor een nette productie.

Bonusmateriaal

Just Entertainment geeft over het algemeen geen grote titels uit. Dit zorgt ervoor dat de uitgaven vaak kaal worden aangeleverd, uiteraard wel met wat promotionele trailers van overige Just-uitgaven. Uiteraard jammer dat er geen featurettes te bekijken zijn, al zijn deze ook niet terug te vinden op het web.

Mooi klein drama op een - te verwachten - basic Blu-ray uitgave

Het drama Glassland is duidelijk geen film voor het grote publiek, al zal menigeen zeker kunnen genieten van de film. De aanwezigheid van grotere namen als Jack Reynor, Will Poulter en Toni Collette is opvallend. De kans is groot dat ze met deze film willen aantonen dat ze meer kunnen dan - bewijs van spreken - schreeuwend rondrennen in grote Hollywood-films. Regisseur Gerard Barrett mag zich wagen aan een grotere productie. Hij werkt ondertussen aan het drama Brain on Fire met onder meer Chloë Grace Moretz, Richard Armitage en Carrie-Anne Moss.

Deze Blu-Ray uitgave is basic, met prima beeld en geluid. Maar daar blijft het dan ook bij. Duidelijk een uitgave voor de liefhebber van de film, of gewoon mensen die nieuwsgierig zijn naar dit kleine drama. Hieronder een interview met Gerard Barrett en Jack Reynor, via HeyUGuys:


Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

NieuwsFilm

meest populair