Chinese paradepaarden en meer in Amsterdam

Chinese paradepaarden en meer in Amsterdam

CinemAsia 2016 begint vandaag, en er is weer veel moois te zien en lekkers te eten.



De zesde editie van het CinemAsia filmfestival begint vanavond met Murmurs of the Heart in EYE te Amsterdam, hoewel het gros van het programma vertoont wordt in Kriterion en Rialto. Er zijn nog kaartjes beschikbaar. Naast natuurlijk weer veel films uit heel Azië is er dit jaar op CinemAsia veel uit China te zien (inclusief Taiwan en Hong Kong). Binnen die focus is speciale aandacht voor winnaars van de Golden Horse Awards, met huidige voorzitster Sylvia Chang als eregast op het festival. Chang is daarnaast ook aanwezig als regisseuse van Murmurs of the Heart, als actrice in Mountains May Depart en als schrijfster van (en actrice in) officiële openingsfilm Office (morgen voor het eerst te zien), die regisseur Johnnie To samen met Chang baseerde op haar gelijknamige toneelstuk.

Chang is op het festival aanwezig van 29 februari tot 2 maart. Op die laatste dag onder andere voor de Golden Horse Talk, waarbij zij samen met Wen Tien-Hsiang (De CEO van de Golden Horse Awards) alle ins en outs over de prijzen met het publiek zal delen. Het Golden Horse Film Festival vindt sinds 1962 in Taiwan plaats. Daarbij worden ook altijd de Golden Horse Awards uitgereikt voor de beste Chinese films en filmmakers, min of meer de Chinese Oscars. In eerste instantie reikte men alleen prijzen uit aan films uit Taiwan en Hong Kong, maar sinds twintig jaar komen ook films van het vasteland in aanmerking. Op CinemAsia zijn deze week naast een aantal winnaars en genomineerden van afgelopen jaar vier eerdere winnaars te zien.

Chinees drama
In 2011 werd A Simple Life bij de Golden Horse Awards genomineerd voor beste film, origineel script en montage, en wonnen Ann Hui, Andy Lau en Deanie Ip beeldjes; voor respectievelijk regie, acteur in een hoofdrol en actrice in een hoofdrol. Volkomen terecht, A Simple Life is misschien wel Ann Hui's beste film. Het is in ieder geval haar fijnste samenwerking met superster Andy Lau, dit keer in een zeer zelfbewuste rol. Twee keer wordt hem zelfs verteld dat hij nooit een filmster zou kunnen zijn. Zo zit de film vol grappige verwijzingen naar de Hong Kong filmindustrie (inclusief een aantal cameo’s van filmsterren en regisseurs), maar is bovenal drama zonder opsmuk. Wat past bij de hoofdpersoon, de no-nonsense dienstmeid van Andy Lau die na een hartaanval met pensioen wil in een bejaardentehuis. Haar waardigheid in het ouder worden en fysiek en mentaal aftakelen is gespeend van alle sentimentaliteit, en komt door die nuchterheid juist extra emotioneel aan, inclusief de ontroerende relatie tussen haar en Lau.

Chinees engagement
Mountains May Depart werd bij de afgelopen Golden Horse Awards (in november 2015) genomineerd voor beste film, regie, actrice in een hoofdrol, cinematografie, muziek en geluidseffecten, won de Golden Horse voor origineel script en kreeg de publieksprijs op het bijbehorende festival. Regisseur Jia Zhangke doet zijn status als een van de meest vooraanstaande regisseurs van China eer aan met zijn nieuwste film. Bijna sinds Jia begon met films maken legt hij China kritisch onder de loep, en doet dat nu ook weer, hoewel hij een minder boos en wanhopig beeld schept dan in zijn vorige film A Touch of Sin. Net als in bijna elke film uit zijn carrière onderzoekt Jia de invloed van de snelle economische groei van China op de bevolking en de relaties tussen mensen. Bijzonder is hoe ondanks al de maatschappelijk kritische lagen Mountains May Depart juist een vrij intieme, soms zelf warme film is.

Chinese actie
SPL 2: A Time for Consequences werd bij diezelfde editie van de Golden Horse Awards genomineerd voor beste actiechoregrafie. Met dit vervolg op de eerste S.P.L. uit 2005 keert de Koreaanse Soi Cheang  terug naar de vorm die hij vond toen hij bij het Hongkongse Milkyway begon, met Accident en Motorway. Hoewel SPL 2 nauwelijks een vervolg is te noemen. Simon Yam en Wu Jing keren terug in de cast, maar Wu Jing speelt een heel andere rol en deelt nu het scherm met Tony Jaa (die meer dialoog heeft dan ooit en zowaar blijkt een beetje te kunnen acteren) in plaats van Donnie Yen. Net als S.P.L. is SPL 2 een spectaculaire actiefilm, die in goede Hong Kong traditie een enorm tempo aanhoudt en vooral visueel het verhaal vertelt. Een verhaal over gebroken of afbrekende lichamen en geesten, zowel die van mensen als de maatschappelijke systemen die ze in stand proberen te houden.



NieuwsFilm

meest populair