Alles over 'Brooklyn'

Alles over 'Brooklyn'

Rijk en intellectueel periodedrama.

Komende donderdag komt de film Brooklyn uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 17 maart in première.

BrooklynBekijk de afbeelding

Regie: John Crowley | Cast: Saoirse Ronan (Eilis Lacey), Hugh Gormley (Priest), Brid Brennan (Miss Kelly), Jim Broadbent (Father Flood), Maeve McGrath (Mary) e.a. | Scenario: Nick Hornby | Speelduur: 111 minuten | Geres: Drama, Romantiek | Kijkwijzer: AL

Brooklyn vertelt het meeslepende verhaal van Eilis Lacey (Ronan), een jonge Ierse immigrante die rond 1950 in Brooklyn haar weg probeert te vinden. Aangetrokken door het veelbelovende Amerika, verruilt Eilis het comfort van het huis van haar moeder in Ierland voor de oevers van New York. De heimwee verdwijnt snel wanneer Eilis wordt bedwelmd door de liefde. Maar haar nieuw gevonden geluk wordt al snel verstoord door haar verleden en Eilis zal een keuze moeten maken tussen twee landen en twee verschillende levens.

Spin-off op tv

Brooklyn is gebaseerd op een gelijknamig boek van schrijver Colm Tóibín. Het werk verscheen in 2009 en jaren werd er vervolgens gewerkt aan een verfilming. Die is er nu eindelijk en tegelijk blijkt die te leiden tot een spin-off. De BBC werkt aan een televisieserie gebaseerd op de franchise. Het personage van Saoirse Ronan staat niet centraal, maar wel het personage Mrs. Keogh dat door actrice Julie Waters gespeeld wordt. Zij zorgt voor een groep Ierse, Engelse en Amerikaanse meisjes, waar ook het personage van Ronan toe behoort. Zij keert echter niet terug voor de film. De scènes die zich afspelen rond het huis van Keogh behoren tot de grappigste van de film, waaronder onderstaande.



Eerste reacties

Brooklyn is bijna universeel goed ontvangen. Op RottenTomatoes staat de film op een score van 8,5. De site telde 220 recensies en daarvan waren er slechts 6 negatief (met 97% als resultaat). De film wordt vooral geprezen om het werk van Ronan en Cohen. "Het is een rijk periodedrama dat de juiste snaren op dramatisch en intellectueel vlak slaat." De film was genomineerd voor drie Oscars, waaronder best film, best adapted screenplay en best actress. Die werden helaas niet verzilverd.

Box office prestaties



Trivia

Oorspronkelijk zou Rooney Mara de rol spelen. Saoirse Ronan was toentertijd een kandidaat voor de rol, maar werd te jong bevonden. Het maken van de film duurde echter zo lang dat Mara eruit stapte en Ronan oud genoeg geworden was om de rol alsnog te spelen. • In acht weken opgenomen. De editing nam 15 weken in beslag. • Samen met The Martian de enige film die onder meer genomineerd was in de categorie Beste Film bij de Academy Awards die helemaal géén prijs won.



NieuwsFilm

meest populair