'Eye in the Sky'-cast & crew over het verlies van Alan Rickman

'Eye in the Sky'-cast & crew over het verlies van Alan Rickman

De Engelsman verliet ons twee maanden geleden aan de gevolgen van kanker.

Gisteren vond in de Verenigde Staten de première plaats van het oorlogsdrama Eye in the Sky. De thriller van Gavin Hood draait om een militaire eenheid en een vernietigende keuze: een groep terroristen en een 9-jarig meisje bombarderen of het meisje laten leven en meerdere onschuldige levens op het spel zetten. Aan het hoofd van de eenheid staat Helen Mirren en de man die de uiteindelijke beslissing moet volbrengen door Aaron Paul. Wijlen Alan Rickman vervult in de film zijn laatste rol. Uiteraard wilden de bovengenoemde mensen wat over hun geliefde collega kwijt.

"Ik kende Alan heel erg goed," begint Mirren. "Ik heb met hem in een toneelstuk gespeeld, 'Anthony and Cleopatra', en samen hebben we alle ongelofelijke moeilijkheden het hoofd geboden, en de passie die daarbij kwam. De man die je op het scherm ziet - en daar hou ik zoveel van - is echt Alan: de gevatheid, de beleefdheid, de verfijndheid, de intelligentie en zijn menselijkheid."

Rickman overleed begin dit jaar op 14 januari aan alvleesklierkanker. Hij is 69 jaar geworden. Aaron Paul: "Het kwam bij iedereen aan als een afschuwelijke shock. We hebben één van de meest briljante mensen in dit vak verloren."

Dat de Engelsman aan een ziekte leed was een verrassing voor de regisseur. "Ik wist niet dat hij ziek was destijds en ik weet ook niet of hij dat zelf wist. Ik keek er naar uit om hem te zien tijdens het Toronto Film Festival. Maar toen liet hij me een berichtje na: 'Gav, het spijt me verschrikkelijk. Ik voel me niet lekker en dus zal ik er niet zijn. Ik moet even voor een paar dagen mijn voeten laten rusten.' Wanneer ik daar aan denk, dan breekt het mijn hart."

Eye in the Sky, die vanaf 19 mei in de Nederlandse bioscopen draait, is Rickman's laatste film in levende lijve, maar niet het allerlaatste waarin we hem zullen horen. Voor de sprookjesfilm Alice Through the Looking Gass heeft hij wederom de stem van Absolem ingesproken, de blauwe rups. Deze komt een week later uit.



NieuwsFilm

meest populair