Tsjechische regisseur Jan Nemec overleden

Tsjechische regisseur Jan Nemec overleden

Behoorde tot de Tsjechische New Wave en maakte onder meer ' A Report on the Party and the Guests'.

De Tsjechische regisseur Jan Nemec is vrijdag op 79-jarige leeftijd in Praag overleden. Dat heeft volgens Variety zijn weduwe bekendgemaakt.

Nemec behoorde tot de Tsjechische New Wavebeweging, een culturele stroming die in de jaren zestig opkwam. Hij behoorde met Milos Forman en Vera Chytilova tot de bekendste vertegenwoordigers.

De filmmaker debuteerde in 1964 met Diamonds of the Night, gebaseerd op een verhaal van Arnošt Lustig over twee jongens die in de Tweede Wereldoorlog ontsnappen uit een transport naar een nazi-vernietigingskamp. Report on the Party and Guests uit 1966 werd internationaal als een meesterwerk beschouwd, maar riep in eigen land bij de overheid slechts ergernis op. Nemec werd door de communistische autoriteiten als een dwarsligger beschouwd.

Tijdens de inval van de Sovjet-Unie in 1968 filmde Nemec de documentaire Oratorio for Prague, met onder meer beelden van de tanks die Praag binnenreden. Nemec was tegen deze tijd al verboden om films te maken en de film werd naar het buitenland gesmokkeld. Het vormde voor de autoriteiten de laatste druppel en de aanleiding om hem uit zijn vaderland te verbannen.

Nemec vertrok naar de VS, waar hij tot 1989 verbleef. Na de val van het communisme keerde hij terug naar het toenmalige Tsjechoslowakije. Hij maakte hier nog een aantal films, waaronder Late Night Talks with Mother dat een Gouden Luipaard won op het filmfestival van Locarno in 2000.



NieuwsFilm

meest populair