Wankele recensies doen niets aan monsteropening 'Batman v Superman: Dawn of Justice'

[UPDATE 5] Wereldwijd al op $200 miljoen; in de States waarschijnlijk een opening als 'Iron Man 3.'

Na de reacties van het publiek sijpelen nu ook de eerste echte recensies voor Batman v Superman: Dawn of Justice online. Hieronder een overzicht.

UPDATE 5: Op de vrijdag is maar liefst $81,8 miljoen opgehaald aan de Noord-Amerikaanse bioscoopkassa's. Buiten de States is nog eens $115,3 miljoen opgehaald, waarmee de score tot en vrijdag al op bijna $200 miljoen staat. In de States wordt naar verwachting een weekend neergezet van circa $170 miljoen. Dit is vergelijkbaar met de opening van Iron Man 3 in 2013. De Marvel-film haalde $174,1 miljoen op en noteerde uiteindelijk $1.215,4 miljoen wereldwijd.

UPDATE 4: Ondertussen noteert BvS een 7,6 op de IMDb. Tevens weer wat cijfers. In China is tijdens de eerste dag zo'n $21,2 miljoen opgehaald. In de States wordt op de eerste dag vermoedelijk $80 miljoen opgehaald (inclusief de nachtelijke voorpremières) en de schattingen voor het openingsweekend lopen nu op tot zelfs $180 miljoen.

UPDATE 3: De eerste financiële resultaten stromen binnen. Tijdens de Noord-Amerikaanse nachtelijke previews is maar liefst $27,7 miljoen opgehaald. Dit is net iets hoger dan de score van Avengers: Age Of Ultron. Er zijn slechts zes films die beter presteerden tijdens de nachtelijke previews, met Star Wars: The Force Awakens en Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 - respectievelijk $57,0 miljoen & $43,5 miljoen - aan kop.

Buiten de States draait de film ook goed. De teller staat al op $44,0 miljoen. Er wordt een Noord-Amerikaans openingsweekend verwacht van maximaal $175 miljoen. Wereldwijd zou de start goed zijn voor $350 miljoen. De score op RT is ondertussen gedaald naar 30% na 218 recensies.

UPDATE 2: De reactie van regisseur Zack Snyder: "Ik ben een comic book fan en ik heb de film zoveel als mogelijk gemaakt vanuit die beleving. Ik weet niet hoe ik het anders voor 100% zou moeten doen. Het is wat het is." Actrice Amy Adams heeft ook haar mening: "Als je geïnteresseerd bent in een film dan moet je die gaan kijken en je eigen mening vormen. En je niet laten leiden door een verhaal van iemand anders." En dat is een waarheid als een koe.

UPDATE: Ondertussen heeft Rotten Tomatoes 141 recensies verzameld en deze komen tot een 'fresh'-score van 33%. Hiermee is de film over het algemeen gezien dus Rotten. De FilmTotaal-recensie van Jan Roselaar leverde overigens 3,5 ster op. De wereldwijde magere ontvangst neemt niet weg dat er financieel steeds meer van de film wordt verwacht. Werd er in eerste instantie nog gedacht aan een Noord-Amerikaanse openingsscore van zo'n $140 miljoen, nu lopen de schattingen op tot boven de $160 miljoen. En hiermee komt Dawn of Justice in de buurt van de openingsweekenden van Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 ($169,2 miljoen) en The Dark Knight Rises ($160,9 miljoen).

Een greep uit de recensies:

De eerste recensie is van /Film. De recensent is redelijk tevreden, maar ook kritisch: "Het laatste anderhalf uur is een beetje een zooitje. Het zit overvol, een mash-up van comic book materiaal met de Justice League-inleiding erin gepropt... ... Er wordt te geforceerd geprobeert om tegemoet te komen aan de kritiek op eerdere films. Zo is Jesse Eisenbergs Lex Luthor over the top en ondernemen verschillende personages acties die weinig tot niets met het plot te maken hebben." Het cijfer: 6 / 10

Een passage uit de review van The Guardian: "Regisseur Zack Snyder gebruikt de visuele trukendoos die hedendaagse superheldenfilms nodig hebben, al is subtiliteit niet zijn sterkste kant. En Wonder Woman krijgt de juiste introductie die nodig is om interesse te wekken voor haar eigen film. Al met al, klus geklaard, zo ongeveer." Het cijfer: 3 / 5 sterren

Ook Empire is redelijk tevreden, maar ziet verbeteringen: "Er zijn momenten die het geheel de moeite waard maken en er wordt een intrigerende Batman geintroduceerd. Maar het is ook rommelig en verhalend wankel; een paar grappen zouden niet hebben misstaan." Het cijfer: 3 / 5 sterren

Forbes heeft als titel "Batman V Superman: Dawn Of Justice Is A Beautiful Disaster" en schrijft: "Batman v Superman: Dawn of Justice is geen goede film. Het biedt een werkelijk niet boeiende Batman... ...De actiescènes worden steeds beter, maar ze zijn niet zo mooi en doordacht als de clashes overdag in Man of Steel."

Ook TheWrap is niet zo heel positief en geeft tevens advies aan Warner Bros.: "De DC Comics Cinematic Universe trein is officieel vertrokken, maar hopelijk zal iemand anders dan Zack Snyder het stuur krijgen..."

Waarschijnlijk de beste samenvatting van alle reviews levert Cinemablend: "Een verbetering ten opzichte van Man of Steel, en het is een veel betere Batman-film dan dat het een Superman-film is. De hoogtepunten wegen zwaarder dan de problemen, DC heeft nu een basis waarop ze hun imperium kunnen bouwen." Het cijfer: 3,5 / 5 sterren

Op Rotten Tomatoes zijn op het moment van schrijven 110 recensies geteld en het percentage staat op (slechts) 37 procent... Vanavond volgt de FilmTotaal-recensie en vanaf morgen draait Zack Snyders Dawn of Justice in nagenoeg alle Nederlandse bioscopen.

Hieronder nog een nieuwe tv-spot:



NieuwsFilm

meest populair