Oscar winnende actrice Patty Duke overleden

Oscar winnende actrice Patty Duke overleden

De actrice won voor haar rol in 'The Miracle Worker' het felbegeerde beeldje.

De Amerikaanse actrice Patty Duke is overleden aan de gevolgen van een geperforeerde darm, aldus Variety. Ze werd 69 jaar. Duke ontving tijdens haar carrière een Academy Award, Emmy Award en Golden Globe.

Duke brak door met haar rol in The Miracle Worker op Broadway en speelde ook in de film uit 1962 eveneens onder de regie van Arthur Penn. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van William Gibson, die het baseerde op de autobiografie van Helen Keller. Duke won voor haar rol de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Ze was daarmee met haar 16 jaar op dat moment de jongste actrice ooit, die een Oscar in ontvangst mocht nemen.

De actrice kreeg vervolgens in 1963 haar eigen tv- show genaamd The Patty Duke Show. Hiermee was ze de jongste actrice om een televisieserie naar zichzelf genoemd te krijgen. Duke speelde in de komedieserie, dat een groot succes was, een dubbelrol. In 1967 maakte ze de overstap naar volwassen rollen met die van Neely O'Hara in de film Valley of the Dolls.

Duke leidde een bewogen leven. Haar voogden zetten al vroeg druk op Duke om te acteren, waarvan later bleek dat zij het geld in eigen zak staken. In haar autobiografie schreef Duke over de mishandelingen die zij onderging door het koppel dat de voogdij over haar had zowel fysiek als seksueel. Ze trouwde vier keer, leed aan anorexia en deed verschillende zelfmoordpogingen. Nadat ze in 1982 de diagnose bipolaire stoornis kreeg, deed ze veel werk om deze aandoening onder de aandacht te brengen. Ze speelde tot haar dood nog in verschillende tv films en op het toneel.



NieuwsFilm

meest populair