Is Jackie Chan een belastingontduiker?

Is Jackie Chan een belastingontduiker?

De acteur en filmmaker wordt genoemd in de 'Panama Papers'.

De internationale media heeft onthuld dat een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co., heeft geholpen met het wegsluizen van miljarden dollars voor de rijken. Het advieskantoor heeft voor klanten vennootschappen opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, de zogenoemde belastingparadijzen. Onder andere regeringsleiders en staatshoofden worden genoemd in het grootschalige onderzoek, welk de 'Panama Papers' is genoemd.

Echter is het niet bij regeringsleiders en staatshoofden gebleven. Er worden ook voetballers en acteurs genoemd in het onderzoek. Acteur en filmmaker Jackie Chan (Rush Hour, Shanghai Noon) is er één van. Chan zou zes bedrijven hebben gehad die middels een offshore-constructie werden geleid, wat in principe niet illegaal is. Door hun anonimiteit zijn deze 'bedrijven' geschikt voor illegale praktijken zoals het ontduiken van belasting en het afhandelen van omkoping. Het is nog onduidelijk of de acteur en filmmaker de bedrijven daadwerkelijk heeft gebruikt voor het ontduiken van belasting.

Het onderzoek gaat over één van de grootste datalekken ooit, zelfs nog groter dan Wikileaks. In totaal zijn er 11,5 miljoen documenten gelekt met informatie over 214.000 verschillende vennootschappen, die gaan over een tijdsbestek van 1977 tot en met december 2015. Het kantoor van Mossack Fonseca & Co, waar een groot deel van de gelekte informatie van afkomstig is, ontkent iets te maken te hebben met belastingontduiking of witwaspraktijken.



Fonseca Mora, medeoprichter van het kantoor, heeft in een interview met persbureau Reuters laten weten dat alle activiteiten legaal zijn en er nooit iemand is geholpen met belastingontduiking. Daarnaast verklaarde hij nogmaals dat het kantoor van buitenaf is gehackt en er een aanklacht is ingediend.

Naast Jackie Chan worden ook Bollywood-acteur Amitabh Bachchan en regisseur Pedro Almodovar genoemd in de documenten. Bachchan zou vier bedrijven hebben op de Britse Maagdeneilanden en Almodovar heeft in de jaren negentig met zijn broer een offshore-bedrijf gehad.

NieuwsFilm

meest populair