Algemeen

Fantasiewerelden aan het IJ [Imagine 2016]

Vanavond barst de tweeëndertigste editie van Imagine los. De aankomende tien dagen doet FilmTotaal verslag van het leukste én fantasierijkste filmfestival van het jaar.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FilmTotaal is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FilmTotaal. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Frank om 16:37 in Algemeen

Vanavond barst de tweeëndertigste editie van Imagine los. Van 14 tot en met 24 april kunnen liefhebbers van horror, sciencefiction, fantasy, animatie en thrillers wederom hun hart ophalen in het EYE Film Instituut in Amsterdam (gelegen aan het IJ). Het architectonisch hoogstaande filmmuseum valt toevallig mooi samen met het interessante themaprogramma van dit jaar, getiteld ‘Building Dreams & Nightmares’, waarin de aandacht uitgaat naar de nauwe creatieve verwantschap tussen architectuur en film. FilmTotaal-recensenten Thierry Verhoeven en Frank Stol zijn dagelijks aanwezig om verslag te doen van het leukste én fantasierijkste filmfestival van het jaar.

Zoals je mag verwachten is het programma van Imagine ook ditmaal weer heerlijk eigenzinnig en komen de films uit (bijna) alle uithoeken van de wereld. Japan is vertegenwoordigd met twee animatiefilms (Ghost in the Shell: The New Movie en The Boy and the Beast), de bizarre genremix van Miike Takashi (Yakuza Apocalypse) en een knotsgek verhaal over een mislukte rockster en een schildpadje (Love and Peace). Het mammoetspektakel Baahubali: The Beginning is afkomstig uit India en is de allerduurste productie die het land óóit heeft voortgebracht – met veldslagen die qua schaalgrootte niet zouden misstaan in een Hollywoodproductie. Even groots opgezet is The Wave, een Noorse rampenfilm met Emmerichiaanse trekjes, die in eigen land de bioscoopkassa’s stevig deed rinkelen. Daartegenover staan intieme, maar niet minder indrukwekkende producties, zoals het Canadese Into the Forest en het Britse The Survivalist.

Voor slachtpartijen moet je het aankomende weekend traditiegetrouw bij de Night of Terror zijn. Gedurende deze jaarlijkse gruwelnacht (die dit jaar plaatsvindt in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 april in Pathé de Munt) wordt een viertal horrorfilms vertoond die het bloed sneller laat stromen en het angstzweet koud doet uitslaan. Wie liever geen ontploffende hoofden (zoals in de B-filmhommage The Mind’s Eye) wil zien, maar écht zijn hersens wil laten kraken, doet er goed aan een bezoekje te brengen aan de sciencefictionfilms Synchronicity en Project-M. Maar sla ook zeker Midnight Special van Jeff Nichols niet over. Dit broeierige sciencefictiondrama handelt over een vader en een zoon, die door zowel de FBI als een religieuze sekte op de hielen worden gezeten. Een mooier openingspamflet kan het festival zich eigenlijk niet wensen.

Ook voor de bezoeker die de hand liever op de knip houdt, valt er de aankomende week genoeg kijk- en luisterplezier te beleven. Zo zijn er bijvoorbeeld de gratis te bezoeken masterclasses van Alex van Warmerdam en Anshuman Prasad. Laatstgenoemde heeft als set-designer meegewerkt aan grootschalige Hollywoodproducties als Captain America: The Winter Soldier en Batman v Superman: Dawn of Justice. Tijdens deze masterclass zal Prasad tekst en uitleg geven aan de hand van zelfgemaakte concept-art, en daarnaast uitvoerig vertellen over de invloed van zijn architectonische achtergrond op het werk in de filmindustrie. Ook gratis bij te wonen zijn de lezingen van Annick Mahnert (over de kansen van Nederlandse filmprojecten in het buitenland) en Nic Clear (over het gebruik van architectuur in sciencefiction) en het symposium ‘De Toekomst van de Stad’ (waarbij kunstenaars, architecten en filmmakers met elkaar in discussie gaan over de mogelijkheden van futuristische stedenbouwprojecten). Hadden we trouwens de pitchwedstrijd en de Cineville filmquiz al genoemd?

Nederlandse producties zijn te bewonderen tijdens de vertoning van Nieuw Nederlands Peil, hét selectieprogramma van korte films van eigen bodem. En dan is er ook nog de lowbudgethorror Kristen van regisseur Mark Weistra, compleet met Q&A. Kortom: genoeg reden om het Imagine filmfestival deze week met een bezoekje te vereren. Sommige festivalfilms worden zelfs geserveerd met een cinematografisch aperitiefje: een korte (animatie)film, van slechts enkele minuten lang, bedoeld om het publiek alvast wat op te warmen voor de hoofdvoorstelling. Filmliefhebbers vallen de komende tijd dus met hun neus in de boter bij Imagine.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair