Alles over 'Hardcore Henry'

Alles over 'Hardcore Henry'

Snoeiharde first-person shooter.

Komende donderdag komt de film Hardcore Henry uit in de bioscopen. Daarom zetten we in deze rubriek alvast wat feiten op een rij die je moet weten voordat je de bioscoop inwandelt. De film gaat op 21 april in première.

Hardcore HenryBekijk de afbeelding

Regie: Ilya Naishuller | Cast: Sharlto Copley (Jimmy), Danila Kozlovsky (Akan), Haley Bennett (Estelle), Tim Roth (Henry's Father), Andrei Dementiev (Slick Dmitry) e.a. | Scenario: Ilya Naishuller, Will Stewart e.a. | Speelduur: 96 minuten | Genres: Actie, Avontuur, Sci-Fi | Kijkwijzer: 16

Je herinnert je niks. Misschien vooral omdat je net door je vrouw bent teruggebracht uit het land der doden. Ze zegt je dat je naam Henry is. Eén groot verschil: je bent nu een cyborg. Amper vijf minuten later word je onder vuur genomen en zie je hoe je vrouw gekidnapt wordt. Om haar te bevrijden moet je de strijd aangaan met Akan, de leider van een meedogenloos leger huurlingen, die de ultieme macht wilt grijpen. Bovendien bevind je je in Moskou, een stad waar je niemand kent en iedereen het op jou gemunt lijkt te hebben. Iedereen, behalve de mysterieuze Jimmy. Veel geluk Henry; het ziet er naar uit dat je het nodig zult hebben

Grote tegenslagen

Hardcore Henry is een vrij unieke film, geheel opgenomen vanuit first-person perspectief. Voor de opnames waren maar liefst drie jaar nodig, waarbij verschillende mensen een speciaal vest droegen waar de camera aan vast zat. Ht idee is dat "iedereen zich voelt alsof ze de man zijn. En we gaan niet valsspelen met green screens en door handen op een later moment toe te voegen. Hij moet in gevaarlijke situaties komen. Dat laten we visueel zien en mensen voelen het."

De film is in Moskou opgenomen. Problematisch
"Er waren een aantal grote tegenslagen tijdens de opnames. Het voornaamste probleem was het weer. Het begon halverwege september te sneeuwen. Voor de grote finale wilden we opnames maken op een dak in Moskou, maar de sneeuw maakte dat onmogelijk. Waarop we naar plan B moesten: een set bouwen en het daar doen. Hetzelfde geldt voor de motorachtervolging - die moesten we half tijdens de post opnemen tijdens de volgende zomer."

Eerste reacties

Hardcore Henry mag dan wel een originele kijk op het actiegenre zijn, critici blijken uit RottenTomatoes niet unaniem positief te zijn. De film staat gemiddeld op een 5,3 en slechts 51% van de critici bleek positief. "Hardcore Henry lijkt erop gebrand het actiegenre opnieuw uit te vinden, maar zonder verhaal of personages waar je om kan geven, verliest de first-person gimmick al snel zijn aantrekkingskracht.”

Box office prestaties

Hoeveel Hardcore Henry gekost heeft weten we niet, maar vermoedelijk zal het niet gigantisch veel zijn geweest. De film opende eerder al in de Verenigde Staten, op de vijfde plek. Het openingsweekend was goed voor 5,1 miljoen dollar en ondertussen heeft de film daar 8,1 miljoen dollar verdiend. In de rest van de wereld staat de film op 2,1 miljoen dollar. We hadden toch iets meer verwacht van de film tot nu toe, mede door de erg positieve reacties op de trailers.

Trivia

Er was crowdfunding nodig om de film door de postproductie te krijgen. • Henry wordt gespeeld door tien verschillende stuntmannen en cameramannen. • Bijna geheel opgenomen met GoPro Hero3 Black Edition camera's.



NieuwsFilm

meest populair