Gerestaureerde film 'Valley of Peace' te zien op Cannes

Gerestaureerde film 'Valley of Peace' te zien op Cannes

Hoofdrolspeler John Kitzmiller was de eerste zwarte acteur die een acteerprijs won op het festival.

De Sloveense film Valley of Peace (originele titel Dolina miru) is een van de klassiekers geselecteerd voor het Cannes Classics programma, dat tijdens het filmfestival van Cannes te zien zal zijn. Een gerestaureerde versie van deze oorlogsfilm zal er vertoond worden.

Valley of Peace draait om Sergeant Jim, wiens bommenwerper door de Duitsers wordt neergeschoten. Terwijl hij probeert gevangenschap te ontlopen, komt hij twee jonge kinderen tegen. Zij zijn hun familie kwijtgeraakt tijdens een bombardement en zijn op zoek naar een vallei waar hun oom woont. Jim neemt de kinderen onder zijn hoede en gaat samen op zoek naar het huis van hun oom. Maar wanneer ze dit vinden, blijkt het niet de veilige haven te zijn die ze hadden gehoopt.

John Kitzmiller speelt in de film de rol van Sergeant Jim. Valley of Peace werd in 1957 geselecteerd voor de Cannes competitie en Kitzmiller won er de prijs voor beste acteur. Daarmee was hij de eerste zwarte acteur die een prijs in Cannes in ontvangst mocht nemen. Kitzmiller speelde later onder meer in de Bond- film Dr No als Quarrel.

France Štiglic regisseerde Valley of Peace. Zijn latere film The Ninth Circle werd genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet- Engelstalige film. Het is de eerste keer dan een Sloveense film is opgenomen in het Classics programma.



NieuwsFilm

meest populair