Docu tv tip: 'Shoah'

Docu tv tip: 'Shoah'

Epische documentaire is vrijdag en zaterdag te zien.

Shoah is misschien wel de beste documentaire ooit gemaakt. Niet alleen is het hypnotiserend om naar te kijken, maar het vormt ook een ontzettend belangrijk historisch document, waarin de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog worden vastgelegd.

Claude Lanzmann deed er 11 jaar over om deze documentaire te maken, waarbij hij over de hele wereld reisde op zoek naar overlevende kampslachtoffers, SS commandanten en ooggetuigen van de Endlosung, de eindoplossing van de Nazi's voor het probleem van ongewenste groepen mensen door ze stelselmatig uit te roeien.

Mooi is hoe hij dit doet zonder veel poes pas. Soms bestaan stukken uit het gadeslaan van iemand die een getuigenis doet, terwijl hij ondertussen bezig is met de gewone zaken van het leven. Zoals een kapper, die vertelt over de meest verschrikkelijke dingen die hij heeft gezien terwijl hij iemand knipt. Juist het menselijke is zo sterk en het feit, dat Lanzmann het voor elkaar krijgt om mensen de ruimte te geven om echt eerlijk te durven zijn.

Lanzmann gebruikt ook geen enkele archiefbeelden. Vernietigingskampen als Auschwitz en Treblinka zijn te zien zoals ze er jaren na de Tweede Wereldoorlog uitzagen en het zijn de mensen die centraal staan. Wat ze beschrijven is al genoeg om het voor ogen te zijn en maakt de impact eigenlijk alleen maar groter. De film duurt meer dan 9 uur, maar vormt een documentaire die iedereen een keer gezien moet hebben.

Shoah is vrijdag 29 april om 23.25 te zien op NPO en zaterdag 30 april om 23.30 op NPO2.

NieuwsFilm

meest populair