Ook Emma Watson genoemd in Panama Papers

Ook Emma Watson genoemd in Panama Papers

De woordvoerder van de actrice heeft laten weten dat het niet om belastingontduiking gaat.

Enkele weken geleden heeft de internationale media onthuld dat een juridisch advieskantoor in Panama, Mossack Fonseca & Co., heeft geholpen met het wegsluizen van miljarden dollars voor de rijken. Het advieskantoor heeft voor klanten vennootschappen opgezet op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast, de zogenoemde belastingparadijzen. Onder andere regeringsleiders en staatshoofden worden genoemd in het grootschalige onderzoek, welk de 'Panama Papers' is genoemd.

In april bleek echter dat het niet bij regeringsleiders en staatshoofden is gebleven en dat er ook voetballers en acteurs worden genoemd in het onderzoek. De eerste acteur die genoemd werd was Jackie Chan (Rush Hour, Shanghai Noon), maar nu blijkt dat Emma Watson (Harry Potter, Noah) ook in de gelekte databank van de Panama Papers staat.

De naam van de Harry Potter-actrice werd gevonden door The Spectator in een doorzoekbare databank waarin meer details over het schandaal zijn te vinden. The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) publiceerde maandagavond meer dan 200.000 bedrijven die mogelijk betrokken zijn bij het grootschalige belastingschandaal. De databank bevat informatie over bedrijven, trustfondsen en stichtingen, en gebruikers kunnen netwerken met de offshore-bedrijven zien.

De woordvoerder van Emma Watson heeft bevestigd dat de 26-jarige actrice inderdaad een offshore-bedrijf heeft laten opzetten. De woordvoerder heeft tevens laten weten dat het bedrijf niet opgezet is om belasting te ontduiken, maar om het te gebruiken voor privacy doeleinden. "Britse bedrijven zijn verplicht om alle details over de bedrijfsvoering te delen en geven haar om die reden niet de noodzakelijke anonimiteit om haar persoonlijke veiligheid te kunnen garanderen. In het verleden zijn daar problemen mee geweest," aldus de woordvoerder.



Fonseca Mora, medeoprichter van Mossack Fonseca & Co., heeft in een interview met persbureau Reuters laten weten dat alle activiteiten legaal zijn en er nooit iemand is geholpen met belastingontduiking. Daarnaast verklaarde hij nogmaals dat het kantoor van buitenaf is gehackt en er een aanklacht is ingediend.

Het opzetten van een offshore-bedrijf is op zichzelf niet illegaal, maar door de anonimiteit zijn deze 'bedrijven' geschikt voor illegale praktijken.



NieuwsFilm

meest populair