Filmboek

Boekbespreking: Filmjaarboek 2015/2016

Wederom een zeer compleet werk.

door Jim Pedd om 11:22 in FilmboekFilmjaarboek 2015/2016

Pagina’s: 295 | Uitgeverij: Amsterdam University Press | Release: 2016 | Taal: Nederlands | Druk eerste | Uitvoering: Paperback | ISBN: 9-789462-983090

Net als de afgelopen (meer dan) dertig jaar, is ook dit jaar weer een nieuw Filmjaarboek vrijgegeven. Het gaat om editie 2015/2016, waarin weer een compleet overzicht gegeven wordt van alle films die in de Nederlandse bioscopen verschenen. Dat gaat gepaard met een sterke analyse van het filmjaar en een aantal andere mooie artikelen.

Het jaaroverzicht van Karin Wolfs schetst net als andere jaren een mooi beeld van het jaar. Zo constateert ze dat films in 2015 vooral draaiden om mens en machine, surrealisme en dat er een verdere commercialisering plaatsvond. Dat laatste vooral als je kijkt naar filmtheaters, die steeds meer commerciële films gaan draaien en grote bioscoopketens die zich nu ook wagen aan kleinere producties. Het is niet de enige nieuwe trend: Wolfs ziet ook een grotere aanwezigheid van buitenlandse bedrijven in Nederland. De markt is nu grotendeels in handen van buitenlandse ketens.

Andere mooie artikelen dit jaar draaien om de vraag of Steven Spielberg een auteur is (geschreven door Joost Broeren), de ontwikkeling van een nog meer ‘immersive’ bioscoopervaring (van Leo Bankersen) en het gevoel dat de filmwereld enigszins uitgeblust is en niet meer vernieuwend is (van Karin Wolfs).

Afgezien van de interessante artikelen die een helder overzicht schetsen van hoe het afgelopen bioscoopjaar eruit zag, is de bulk van het boek natuurlijk weggelegd voor het complete overzicht van films zelf. Zoals gebruikelijk tref je praktisch alle informatie aan die je wil: regie, scenario, camera, muziek, montage, geluid, productie, set-design, castleden, er wordt een goed overzicht geboden.

Daarbij krijgt elke film die besproken wordt – eveneens als andere jaren – een mini-recensie en plotbespreking. Het maakt dit filmjaarboek wederom een zeer compleet werk dat niet mag missen in de verzameling van de liefhebber. Met dank aan AUP voor het recensie-exemplaar.

Het Filmjaarboek 2015/2016 is te koop bij webwinkels als Bol.com en uiteraard ook bij de boekhandel.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

NieuwsFilm