Klassieke tv-tip: 'Pal Joey'

Klassieke tv-tip: 'Pal Joey'

Frank Sinatra moet kiezen tussen Kim Novak en Rita Hayworth.

Het boek Pal Joey kwam al in 1940 uit en werd bewerkt tot een Broadwaymusical. Ondanks meerdere plannen voor een verfilming duurde het tot 1957 voor de film Pal Joey gemaakt werd. Maar wel meteen met een echte all star cast.

Frank Sinatra speelt Joey Evans. Hij is knap, charmant en grappig, kortom een echte ladykiller. Hij zet zijn zachtaardige vriendin Linda (gespeeld door Kim Novak) aan de kant voor de oudere maar rijke weduwe Vera (Rita Hayworth). Joey mag Vera's nachtclub beheren en lijkt het helemaal voor elkaar te hebben. Dan wordt Vera gechanteerd en moet Joey voor het eerst van zijn leven echt laten zien wat hij waard is.

Om het verhaal te vertalen naar de film, moest er wel wat censuur aan te pas komen. Joey is in het origineel iemand die vrouwen als vuil behandeld en alleen uit is op seksueel plezier. Maar dat kon natuurlijk niet in de jaren vijftig en daarbij wilden ze een hoofdpersonage, dat sympathiek kan worden gevonden door het publiek. Dus werd Joey wat minder zelfzuchtig en hedonistisch gemaakt. Rita Hayworth speelt de veel oudere weduwe, maar was slechts drie jaar ouder dan Sinatra. Maar Hayworth liep tegen de 40 en dat was stokoud volgens Hollywood begrippen. Pal Joey was dan ook de laatste film, die zij voor Columbia, de studio waar ze een superster was geworden, maakte.

Pal Joey is op zaterdag 4 juni om 14.30 te zien op BBC2.



NieuwsFilm

meest populair