Waarom Jack Nicholson perfect was voor 'The Shining'

Waarom Jack Nicholson perfect was voor 'The Shining'

De persoonlijke assistent van Stanley Kubrick heeft de gedachten van de regisseur onthuld.

Begin deze week kwamen de memoires van ene Emilio D'Alessandro op de markt, met de titel Stanley Kubrick and Me: Thirty Years at His Side. De beste man was, zoals de titel aanduidt, dertig jaar lang de persoonlijke assistent van de befaamde regisseur. Van de A Clockwork Orange-dagen tot aan de dood van de filmmaker in 1999. Het boek brengt enkele zaken aan het licht omtrent de samenwerking tussen de twee. Eentje heeft te maken met de horrorfilm The Shining.

Voor de Stephen King-verfilming uit 1980 waren ze op zoek naar een geschikte persoon om schrijver Jack Torrance leven te geven. Zowel Kubrick als D'Alessandro woonden daarom een ontmoeting met Jack Nicholson bij. Nadat de laatstgenoemde vertrok, discussieerden ze of de acteur geschikt was voor de hoofdrol.

"Nou, ik weet het niet," begon D'Alessandro destijds. "Is hij niet een beetje...? Is het niet beter als je die andere acteur aanneemt? Diegene die ik erg leuk vind, die al die politiefilms maakt. Charles Bronson!" D'Alessandro verklaarde zijn keuze: "De rollen die hij speelt vind ik leuk. Hij is goed, nietwaar?" Hoewel de regisseur dat niet betwiste zei Kubrick: "Het zijn niet de rollen die ik nu benodig."

En toen kwam de aap uit de mouw. Kubrick, die op 70-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval in zijn slaap, vond Nicholson perfect. "Je zal het zien, alles aan Jack is perfect voor deze rol. Zijn gezichtsuitdrukkingen, zelfs de manier hoe hij loopt. Hij heeft niets extra's nodig om de rol te spelen. Het zit allemaal al in hem. Hij heeft zelfs geen spraaktraining nodig."

Ondanks enkele verschillen met het drie jaar oudere schrijfwerk van King is de psychologische horror zeer goed ontvangen. Men noemt de film huiveringwekkend en toont naar behoren aan hoe iemand tot waanzin gedreven wordt. Het optreden van Jack Nicholson zou volgens velen veel van die lof verdienen.



NieuwsFilm

meest populair