Arthouse

Geen rechtszaak over gecrowdfunde 'Star Trek'-film

Regisseurs JJ Abrams en Justin Lin gingen in gesprek met de makers van de 'Star Trek'-film Axanar

door Michelle Iwema om 14:18 in Arthouse
Voor de productie van de Star Trek- film Axanar is via Crowdfunding meer dan een miljoen dollar ingezameld. Een probleempje: ze hebben niet de licentie van CBS en er is natuurlijk al een officiële Star Trek- franchise aan de gang.

Paramount en CBS waren dus van mening dat de makers van Axanar hun intellectuele eigendomsrechten zouden schenden. Maar na een gesprek met de makers van Axanar is besloten om de rechtszaak tegen de fanfilm stop te zetten.

"Dit was niet de juiste manier om met fans om te gaan," vertelde JJ Abrams aan Deadline. "De fans van Star Trek horen bij de wereld die we creeren [met onze films]. We gingen naar de studio en zetten hen onder druk om de rechtszaak stop te zetten. Een paar weken later werd aangekondigd dat de rechtszaak niet meer door zou gaan."

Er zijn al eerder fanfilms gemaakt, maar deze werden getolereerd omdat ze niet werden gemaakt om winst te maken. Azanar wordt echter door professionals en met professionele acteurs gemaakt, waardoor er volgens Paramount en CBS een grens was overschreden.

7 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Muufley

Avatar

"Voor de productie van de Star Trek- film Axanar is via Crowdfunding meer dan een miljoen dollar ingezameld. "

Een miljoen? Mag ik daar de bronvermelding van hebben want mijn bron van Kickstarter geeft net boven 100.000 dollar aan. Het deadline arikel zelf geeft 638.000 dollar aan dus wat is het nu? Wedden dat het volgende artikel dat ik hierover lees zal spreken over 10 miljoen dollar.

centr1no

Avatar

Niet zo heel erg slim.
Dit geeft min of meer een vrijbrief aan iedereen om ook een eigen Star Trek film te maken.
Ik neem aan dat in samenspraak met de studio strikte voorwaarden zijn opgesteld in hoeverre dit zijn gang mag gaan.

MattTheMedic

Avatar

Goed dat de rechtszaak niet door gaat.
J.J. Abrams zei trouwens dat in de komende weken de aankondiging zal komen dat de rechtszaak niet doorgaat. Dat is nog niet gebeurd.

Muufley

Avatar

centr1no "Niet zo heel erg slim.
Dit geeft min of meer een vrijbrief aan iedereen om ook een eigen Star Trek film te maken.
Ik neem aan dat in samenspraak met de studio strikte voorwaarden zijn opgesteld in hoeverre dit zijn gang mag gaan."


Vanuit een marketing perspectief is juist een zeer goede beslissing. Star Trek is altijd heel fel fangedreven geweest en zou in geen geval zoveel decennia al bestaan zonder deze fans. En als je die, bovendien enorme fanbasis, een grote fuck you geeft vlak voor een priemere van een grote star trek film dan kan je zeker van zijn dat dit de studio veel meer een blauw oog zal geven dan de huidige beslissing die ze nu nemen.

starbass

Avatar

"Maar na een gesprek met de makers van Axanar met JJ Abrams en Justin Lin is besloten om de rechtszaak tegen de fanfilm stop te zetten."

Is onjuist, JJ Abrams en Justin Lin hebben volgens het bron artikel met hun eiegn studio gesproken over het stopzetten van de rechtzaak, of er communicatie is geweest met de makers van Axanar wordt daarin niet genoemd.

Filmtotaal heeft weer eens een onvoldoende voor begrijpend lezen :P

Perrysh

Avatar

centr1no "Niet zo heel erg slim.
Dit geeft min of meer een vrijbrief aan iedereen om ook een eigen Star Trek film te maken.
Ik neem aan dat in samenspraak met de studio strikte voorwaarden zijn opgesteld in hoeverre dit zijn gang mag gaan."


Dat ze er in dit geval van af hebben gezien om stappen te ondernemen, betekent niet dat ieder ander nu ook een vrijbrief heeft om de rechten te schenden. Dus als je van plan was ook aan de slag te gaan in je achtertuin, zou ik dat nog maar even uitstellen tot J.J. Abrams & Co een goed woordje voor je hebben gedaan. ;)

centr1no

Avatar

Perrysh "Dat ze er in dit geval van af hebben gezien om stappen te ondernemen, betekent niet dat ieder ander nu ook een vrijbrief heeft om de rechten te schenden. Dus als je van plan was ook aan de slag te gaan in je achtertuin, zou ik dat nog maar even uitstellen tot J.J. Abrams & Co een goed woordje voor je hebben gedaan. ;)"


Ja dat betekent het dus wel. Op het moment dat dit één maal is toegestaan zonder voorwaarden kan iedereen die een advocaat kan betalen simpelweg vragen 'waarom zij wel en ik niet'.
Fanfilms zullen er altijd wel gemaakt worden en zolang die amateuristisch blijven en enkel met sites als YouTube een paar eurotjies binnen halen zal het de studio een worst wezen, maar zodra een semi-professioneel project als dit met investeringen wordt opgezet met de bedoeling daar geld aan te verdienen kan ik me niet voorstellen dat een studio dit zomaar laat gebeuren. Ook niet onder het mom van 'het is voor de fans'.

NieuwsFilm

meest populair