Blu-ray

Blu-ray recensie: 'Point Break'

Strakke uitgave van een geflopte actiefilm.

door Jim Pedd om 11:22 in Blu-rayRegie: Ericson Core | Cast: Luke Bracey (Utah), Ray Winstone (Pappas), Teresa Palmer (Samsara), Edgar Ramirez (Bodhi), Matias Varela (Grommet) e.a. | Release: 7 januari 2016 | Speelduur: 114 minuten

Met indrukwekkende actie en prachtige stunts kom je niet heel ver. Dat hebben de makers van Point Break wel gemaakt. De film was een remake van een productie uit 1991 waar Keanu Reeves een hoofdrol in speelde en kostte maar liefst 105 miljoen dollar om te maken. Kosten noch moeite warden gespaard om prachtige stunts echt uit te laten voeren.

Waarom, vraag je? Omdat de film draait om een team van extreme sporters. De jonge FBI-agent Johnny Utah (Bracey) besluit te infiltreren in de groep van de charismatische Bodhi (Ramírez). Zijn team lijkt niets anders te doen dan big-wave surfing, wingsuit flying, extreme snowboarding, freeclimbing en motorracen… of beroven ze ook af en toe een bank? Om het vertrouwen van de mannen én vrouw (Palmer) te winnen, moet Utah meedoen aan hun extreem spectaculaire acties. Undercover, met zijn leven constant in gevaar, wil hij bewijzen dat het team verantwoordelijk is voor bizar uitgevoerde misdrijven.


Waardering

Point Break is afgebrand door critici. Kijken we naar RottenTomatoes zien we dat recensenten de film gemiddeld een 3,6 gaven. De actie wordt geprezen, maar is vooral erg ”doelloos”. Het is een kritiek waar recensent Arjan Welles zich ook in kon vinden.

In zijn recensie zegt hij dat er wel degelijk pogingen gedaan worden om diepgang en zingeving te geven, maar de ”onnodige remake” gaat juist daar ”hopeloos de mist in.”

Het publiek kan zich wel in de score van Arjan vinden; hij gaf de film 2,5 sterren, wat zich vertaalt naar een vijf. Op IMDb heeft de film gemiddeld een 5,6. De meeste mensen gaven de actiefilm een zes (21,1%), gevolgd door een 5 (17,7%) en een 7 (15,3%). Op onze eigen filmpagina staat Point Break op een 4,2.

Box Office

De film flopte jammerlijk. Hij kostte 105 miljoen dollar om te maken en haalde wereldwijd slechts 133,7 miljoen dollar op. Dat is veel te weinig als je uitgaat van de stelregel dat een film minimaal dubbel zoveel als het budget moet verdienen om quitte te spelen. In de Verenigde Staten werd 28,7 miljoen dollar verdiend, in de rest van de wereld 104,9 miljoen dollar. Nederland was goed voor zo’n 1,3 miljoen euro.
Blu-ray: Point Break | Discs 1 | Retail release: mei 2016 | Beeld: 16 : 9 (2 . 35 : 1)| Geluid:: Engels, Frans DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Nederlands, Frans, Engels | EAN: 8-715664-117965 | Met dank aan: DFW

Point Break wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase met voorop een beeld van de vliegtuigstunt. Het is een van de vele posters van de serie die een stunt toont. Achterop vind je verder een uitgebreide synopsis, en de gebruikelijke technische details.

Beeld & geluid

Kritiek of niet, op de kwaliteit van de Blu-ray uitgave is weinig aan te merken. Details zien er goed uit. Het beeld is dus mooi scherp en gedetailleerd. De vele exotische locaties hebben een eigen kleurtoon gekregen en dat ziet er prima uit. Verder is de soundtrack van de Blu-ray ook van hoge kwaliteit. Het betreft natuurlijk een film met behoorlijk wat harde muziek, maar dat komt goed uit de boxen. Dialoog is waar nodig ook te verstaan.

Extra’s

De extra’s van de uitgave concentreren zich op het uitvoeren van de stunts en er zijn wat deleted scenes. Die extra’s hadden van ons wel uitgebreider mogen zijn: nu wordt er in een minuut of twee gesproken over de stunts. Dat is jammer, want het zijn de hoogtepunten van de film en daar zit duidelijk veel aandacht in. Dat hadden we graag gereflecteerd gezien in deze uitgave.

Conclusie: Goede uitgave van een geflopte actiefilm

De film flopte bij critici, het publiek en aan de internationale box office. Maar als we dat even vergeten, heeft Point Break een mooie Blu-ray uitgave gekregen. De beelden zien er helder en gedetailleerd uit en de soundtrack komt goed uit de boxen. Enkel de extra’s hadden meer aandacht mogen krijgen.Bekijk op deze pagina méér Blu-Ray Reviews van FilmTotaal

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

nieuwslaatste nieuws

meest populair