Zoe Saldana heeft geen spijt van spelen Nina Simone

Zoe Saldana heeft geen spijt van spelen Nina Simone

Velen vonden haar toevoeging als de zangeres controversieel.

Eind april kwam het biografisch muziekdrama Nina uit in de Verenigde Staten. Het regiedebuut van Cynthia Mort vertelt het verhaal van de Afro-Amerikaanse zangeres Nina Simone. In de titelrol zien we Star Trek-actrice Zoe Saldana. Niet iedereen was tevreden met het castingbericht, van verre zelfs. Zowel liefhebbers van de zangeres, als de critici en familie van Simone wilden er niets van hebben.

Om meer op Simone te lijken werd Saldana's licht donkere huid zwarter gemaakt, ook droeg ze een nep neus. In gesprek met Allure magazine onthulde de 38-jarige actrice haar gedachtes hierover. "Er is geen één manier om zwart te zijn. Ik ben zwart zoals ik weet te zijn. Je hebt geen idee wie ik ben. Ik ben zwart, ik voed zwarte mannen op. Waag het geen tweede keer naar me te kijken en me met minachting aan te spreken."

Een van de aanmerkingen had betrekking op de schoonheid van Saldana. Ze zou te knap voor de rol zijn geweest, én te bekend. "Ik heb haar nooit als onaantrekkelijk gezien. Nina lijkt op mijn halve familie! Maar als je de neus, die ik droeg, onaantrekkelijk vindt, moet je jezelf afvragen: Wat is wel mooi? Beschouw je een dunnere neus mooi? Dus hoe groter hij wordt, des te gemener jij wordt?"

Saldana is in ieder geval blij dat het verhaal verteld is. "Het script zou anders nog steeds van kantoor naar kantoor rondgaan en niemand zou het hebben opgepakt. Verhalen over vrouwen zijn niet relevant genoeg, vooral die over donkere vrouwen niet. Ik heb een keuze gemaakt. 'Laat ik het script aan me voorbijgaan en hoop dat de 'juiste' donkere persoon het zal doen? Of zeg ik: Weet je wat? Wat de consequenties ook mogen zijn, mijn casting is niets vergeleken met het feit dat dit verhaal verteld moet worden.' We hebben het over haar, Nina Simone is nu veel besproken. We hebben verdomme gewonnen. Niemand wist wie zij verdomme was, na zoveel jaren. Ze is van essentieel belang voor onze Amerikaanse geschiedenis."

Regisseuse/schrijfster Cynthia Mort is in ieder geval meer dan tevreden. Zij liet eerder weten: "Zoe gaf een verbluffende, moedige en geweldige performance. Ik vind dat, dat het belangrijkste is."



NieuwsFilm

meest populair