Arthouse

Italiaanse acteur Bud Spencer overleden

Eerbetoon aan het boegbeeld van de spaghettiwestern volgt in EYE.

door Michelle Iwema om 18:14 in Arthouse
De Italiaanse acteur Bud Spencer is op 86- jarige leeftijd overleden. De acteur die eigenlijk Carlo Pedersoli heette, schitterde in tal van spaghettiwesterns, waarin hij vaak samenspeelde met landgenoot en collega-acteur Terence Hill. Samen vormden ze het boegbeeld van het genre.

Spencer werd bekend door zijn professionele zwemcarrière. Hij nam namens Italië deel aan de Olympische Spelen in 1952 en 1956. Daarna stapte hij over op het acteerwerk, waarbij hij doorbrak met de komische spaghettiwesterns. Spencer speelde in die films als de domme kracht tegenover Terence Hill als de slimme en charmante cowboy. Als leverancier van eenregelige wijsheden wist hij de harten van miljoenen fans te veroveren.

Naast de spaghettiwesterns speelde Spencer, die zijn naam samenstelden van het biermerk Budweiser en de acteur Spencer Tracy, in nog tientallen andere films waaronder Quo Vadis.

Cinema Egzotik van EYE in Amsterdam besteedt op 11 november van dit jaar met een double bill aandacht aan het werk van deze man die het begrip spaghettiwestern komisch gestalte gaf.

23 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Muufley

Avatar

Jeugdsentinemt....RIP

Gigan72

Avatar

Heb toen die tijd nog een aantal van zijn films in de bios gezien echt jeugdsentiment

RIP BUD

spock

Avatar

R.I.P Bud Spencer.

CoStarring

Avatar

RIP Oude Jeugdheld :W

jwk

Avatar

Wat heb ik altijd genoten van zijn films...
R.I.P.

YOLO

Avatar

Ook voor mij was hij jeugdsentiment. Samen met Terence Hill een onvergetelijke duo T+)

RIP Bud Spencer.

ntt

Avatar

Weer een stukje jeugd kwijt :'( weet zeker dat je een hoop mensen aan t lachen krijgt daar boven.
Rip Banana Joe :W :W :W

johnwayne

Avatar

Ik heb een groot deel van zijn films uit de jaren '60 en'70 nog in de bioscoop gezien. Vooral in de jaren '70 leek het wel of er elk kwartaal een nieuwe film uitkwam met Bud Spencer, of het nu samen met Terence Hill, of solo was. De films met Terence Hill waren het leukst, maar in deze formule-achtige films kwam toch al medio jaren '70 de klad. De kwaliteit ging met sprongen achteruit. Maar toch, enkele pareltjes zijn nu nog steeds leuk om te zien zoals 'They call me Trinity', 'Trinity is still my name', en 'Crimebusters'. Vooral in Duitsland waren hij en Terence Hill supersterren. Daar zijn hun films nog met enige regelmaat op t.v. te zien en ook in allerlei luxe-uitvoeringen op blu-ray te verkrijgen.

adofmirosch

Avatar

Vind hem echt geweldig! en de films ook.
Prachtige man om te zien echt een legende R.I.P

Moviemagic

Avatar

Voor vele en ook ik een jeugdsentiment. Wat heb ik kunnen lachen met zijn films. RIP †

Decepticon

Avatar

Zijn films zag ik vroeger altijd op verjaardagsfeestjes van klasgenootjes van de basisschool. Leuke herinneringen, maar ik hoef die films nu echt niet meer te zien.
RIP

Chris23

Avatar

Another one bites the dust :(
rip

Timme

Avatar

R.I.P

007

Avatar

Jeugdsentiment R.I.P

Kamajiisama

Avatar

De Held van mijn Vader (samen met zijn knokmaatje Terrence Hill) , de videobanden ( op Betamax :E ) werden vroeger grijs gedraaid bij ons thuis .
Mooie herinneringen ,RIP

Blockbuster

Avatar

Decepticon "Zijn films zag ik vroeger altijd op verjaardagsfeestjes van klasgenootjes van de basisschool. Leuke herinneringen, maar ik hoef die films nu echt niet meer te zien.
RIP"


Haha, ook toevallig. Bij mij op school waren er ook van die verjaardagsfeestjes, en dan nam diegene videobanden mee van Bud Spencer en Terrence Hill. Zat jij niet toevallig bij mij in de klas? :P

Blockbuster

Avatar

Ik heb er nog eentje op video thuis liggen, maar da's denk ik net één van de slechtste: Miami Supercops (1985). Volgens mij is dat ook de laatste die ze als duo gemaakt hebben. Toen zat de klad er al in.

johnwayne

Avatar

Blockbuster "Ik heb er nog eentje op video thuis liggen, maar da's denk ik net één van de slechtste: Miami Supercops (1985). Volgens mij is dat ook de laatste die ze als duo gemaakt hebben. Toen zat de klad er al in."


Hun laatste als duo is 'Troublemakers' uit 1994. Een western die men helaas het beste kan overslaan.

EKA

Avatar

:'(

budspencer

Avatar

Snif.... RIP...

Ik vond hem een geweldge held. Zoals je misschien al vermoedde...

MovieWanker

Avatar

Blockbuster "Ik heb er nog eentje op video thuis liggen, maar da's denk ik net één van de slechtste: Miami Supercops (1985). Volgens mij is dat ook de laatste die ze als duo gemaakt hebben. Toen zat de klad er al in."


De slechtste? Hahaha, dat vond ik juist altijd de beste! Dubbel en krom lag ik er altijd van. Zoveel leuke herinneringen aan die twee gasten.
Maar helaas hij is niet meer, rest in peace Bud.

NieuwsFilm