Opnieuw eredoctoraat van Bill Cosby ingetrokken

Opnieuw eredoctoraat van Bill Cosby ingetrokken

Dit keer door de University of Connecticut.

De University of Connecticut heeft eergisteren een eredoctoraat van Bill Cosby ingetrokken, met de mededeling dat zijn "ongepaste gedragingen" niet bij de waarden van de universiteit passen. Gevolmachtigden stemden unaniem dat de Doctor of Fine Arts, die in 1996 aan Cosby is gegeven, moest worden ontbonden.

"De universiteit respecteert de beginselen van een eerlijk proces en het recht dat de heer Cosby heeft op een eerlijk en openbaar proces betreffende de aanklacht tegen hem," aldus het bestuur van de University of Connecticut. "Maar het gedrag dat hij in zijn beëdigde verklaring heeft toegegeven is een dwingende reden voor de universiteit om zijn eredoctoraat in te trekken."

De 78-jarige Bill Cosby wordt beschuldigd van het drogeren en aanranden van tientallen vrouwen. De rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania was vorige maand in de zaak 'Cosby vs Andrea Constand' van mening dat er voldoende bewijs is om een strafzaak tegen de komiek te starten. Bill Cosby zou, als hij in deze zaak schuldig wordt bevonden, een celstraf van maximaal tien jaar opgelegd kunnen krijgen.

Andrea Constand, één van de eerste vrouwen die naar voren kwam met haar verhaal, claimt in 2004 seksueel misbruik te zijn door Cosby. Zij was basketbaltrainster op de universiteit van Philadelphia waar de komiek bestuurslid was. Zij zou tijdens een bezoek aan Cosby pillen en wijn hebben gekregen, waardoor zij haar bewustzijn heeft verloren.

Tientallen colleges en universiteiten in de Verenigde Staten hebben een eredoctoraat van de komiek ingetrokken of denken eraan om dit te gaan doen. Cosby's woordvoerder, Andrew Wyatt, weigerde om op de mededeling van de University of Connecticut te reageren.



NieuwsFilm

meest populair