George Takei niet blij met geaardheid 'Hikaru Sulu'

George Takei niet blij met geaardheid 'Hikaru Sulu'

De 79-jarige 'Star Trek'-acteur kwam zelf in 2005 uit de kast.

Let op! Artikel bevat mogelijk spoilers

Recent is bekendgemaakt dat niemand minder dan Hikaru Sulu (John Cho) in de nieuwe film Star Trek Beyond als homoseksueel personage zal worden geïntroduceerd. Het besluit om Sulu homoseksueel te maken is een eerbetoon aan George Takei, die het personage vroeger lange tijd speelde en, decennia later, in 2005 uit de kast kwam.

John Cho vertelde eerder deze week, in een interview met het Australische Herald Sun, dat in de nieuwe film Sulu is getrouwd met een man en hij samen met zijn partner de vader is van een dochter. George Takei heeft gereageerd op het nieuws en zegt dat het "heel jammer" is dat Sulu homoseksueel zal zijn in het nieuwe deel van de science fiction franchise.

De 79-jarige Takei deelde zijn mening al vorig jaar met de makers van de film, die de homoseksualiteit van Sulu juist zagen als eerbetoon aan Takei. "Ik heb er bij ze op aangedrongen het anders aan te pakken. Toen ik niets meer hoorde ging ik er vanuit dat ze naar me geluisterd hadden", aldus de teleurgestelde acteur. George Takei ziet Hikaru Sulu liever niet als iemand die jarenlang over zijn seksuele geaardheid zwijgt. Volgens hem zou dat in de 23e eeuw, de tijd waarin Sulu opgroeit, niet meer zo moeten zijn. "Mensen moeten zich in de toekomst niet meer gedwongen voelen om dat te doen. Ik ben heel blij dat er een homoseksueel personage is in Star Trek. Maar ik vind het een verdraaiing van het personage Sulu dat Star Trek-bedenker Gene Roddenberry in gedachten had," aldus Takei.

Het besluit om een origineel Star Trek-karakter homoseksueel te maken komt precies op het moment dat Hollywood wordt geconfronteerd met de toenemende druk voor diversiteit in films. Velen wachten nog steeds op een homoseksuele superheld of actieheld als hoofdpersoon in een film franchise.

Eerder dit jaar waren de hashtags #GiveCaptainAmericaABoyfriend en #GiveElsaAGirlfriend al trending op Twitter, maar ook nu met het nieuws dat er een homoseksueel karakter wordt geïntroduceerd in de nieuwe Star Trek film volgden er vele positieve en negatieve reacties op social media. De hashtags #Sulu en #SuluIsGay zijn wereldwijd een trending topic.



















Simon Pegg, die ook in de franchise te zien is en tevens heeft meegewerkt aan het schrijven van het script van Star Trek Beyond, heeft een reactie gegeven op de kritiek van George Takei. "Ik heb grote liefde en respect voor George Takei, zijn hart, moed en humor zijn een bron van inspiratie," schreef hij. "Echter, met betrekking tot zijn gedachten over onze Sulu, ben ik het respectvol oneens met hem. Hij heeft gelijk, het is jammer, het is jammer dat de verfilming van het meest inclusieve, tolerante universum in science fiction tot nu toe geen LGBT-karakter heeft weergegeven. We hadden een nieuw personage kunnen introduceren als homoseksueel, maar hij of zij zou in de eerste plaats gedefinieerd worden door zijn of haar seksualiteit, in plaats van simpelweg om wie ze zijn, en is dat niet een symbolisch gebaar?"




Star Trek Beyond is in de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 21 juli 2016.

Bekijk hier de trailer

NieuwsFilm

meest populair