Gratis verhalen van vluchtelingen bij IFFR White Nights

Gratis verhalen van vluchtelingen bij IFFR White Nights

Deze week: het eerste zomerevenement van het IFFR, gratis!

Het IFFR (Internationaal Film Festival Rotterdam) slaat van 13 tot en met 17 juli 2016 letterlijk zijn tenten op in het Rotterdamse Museumpark met IFFR White Nights. Het vijfdaagse, zomerse openluchtevenement met film, muziek, workshops en tafelgesprekken is gratis toegankelijk en onderdeel van Rotterdam Xpanded, de multidisciplinaire samenwerking van IFFR, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal Rotterdam.

Het IFFR bekijkt en duidt sinds jaar en dag maatschappelijke en politieke kwesties via het oog van de cinema. Zo ook tijdens deze eerste editie van IFFR White Nights. De White Nights verwijzen naar de slapeloze nachten van Europa, veroorzaakt door empathie of argwaan, over de grote stroom asielzoekers die op het continent hun heil zoeken. De films die tijdens het evenement worden vertoond zijn gemaakt in de landen van herkomst van de meeste vluchtelingen, zoals Syrië, Irak, Pakistan, Egypte, Palestina, Libanon en Tunesië. Het programma toont het potentieel van al het talent uit deze landen dat momenteel bij ons aanklopt.

Tijdens IFFR White Nights is het Museumpark in Rotterdam omgetoverd tot een tentenkamp van witte zeilen, waar elke dag vanaf 14:00 in kleine tenten korte films te zien zijn. Vanaf de vooravond wordt de grote, centrale tent sprookjesachtig opgelicht door een speelfilm of een muziekdocumentaire. IFFR White Nights beleeft enkele premières: de documentaire Callshop Istanbul (van Koerdisch regisseurs Sami Mermer & Hind Benchekroun, 2015) en de speelfilm Iraqi Odyssey (Samir, 2014). Daarnaast worden onder andere het anoniem in Iran gefilmde Remote Control en het op de wintereditie van het IFFR en Cinéma Arabe populaire Libanese drama As I Open My Eyes vertoond.

Het filmprogramma wordt afgewisseld met tafelgesprekken over actuele thema's, workshops en masterclasses, muziek uit de Arabische regio en eten van de Syrische chef-kok Maher al Sabbagh. In één van de tenten presenteert Het Nieuwe Instituut een pop-up-expositie met de uitkomsten van de prijsvraag A Home Away from Home, waarin Nederlandse ontwerpers innovatieve oplossingen tonen voor de huisvestingsproblematiek van asielzoekers.

Klik hier voor tickets, filmtitels en het gehele programmering op. Toegang voor alles is gratis.



NieuwsFilm

meest populair