In de voetsporen van Son of Saul

In de voetsporen van Son of Saul

'Scaffolding' wint Pitch Point prijs op het Jerusalem Film Festival.

Scaffolding van regisseur Matan Yair won de Van Leer prijs, de hoofdprijs van het Pitch Point-programma voor Israëlische fictiefilms op het 33ste Jerusalem Film Festival. Pitch Point is een competitie voor films nog in ontwikkeling of in postproductie. Met de winst treedt Scaffolding in de voetsporen van Son Of Saul, dat twee jaar geleden via Pitch Point winst een springplank kreeg op weg naar het winnen van de Grand Prix in Cannes en een Oscar voor beste buitenlandse film. En natuurlijk de eer om door de Nederlandse filmpers tot beste film van 2015 uitgeroepen te worden.

Scaffolding is een coming of age-drama over een tiener wiens leven op de kop wordt gezet door de zelfmoord van zijn geliefde leraar literatuur. De film werd door de jury omschreven als een “simpel en gericht project, (met voldoende) passie en inspiratie voor internationaal succes.” De Pitch Point jury bestaat onder andere uit medewerkers van Sony Pictures Classics en de Franse productie-afdeling van Arte. De competitie bevatte dit jaar twaalf diverse films, waaronder ook Red Fields, een remake van de Israëlische anti-oorlog musical Mami uit 1986, spookfilm Neon Sky en romantische komedie Nils, die alle drie eveneens in de Pitch Point prijzen vielen.

Naast deze en andere competities vond op het Jerusalem Film Festival ook het Sam Spiegel International Film Lab voor de vijfde keer plaats, vernoemd naar de Amerikaanse producent die als eerste drie keer de Oscar voor beste film won. De hoofdprijs van het Lab ging naar Decompression, de debuutfilm van Yona Rozenkier. De jury was onder de indruk van het “oprechte vader en zoon verhaal met een goede balans tussen drama en humor". "Het zeer visueel metaforische einde is zo krachtig dat je het nooit zal vergeten,” aldus de voorzitter van de Sam Spiegel jury, de voor een Oscar genomineerde cinematograaf Slawomir Idzak (voor Black Hawk Down).

NieuwsFilm

meest populair