Sci fi tip: 'The Valley of Gwangi'

Sci fi tip: 'The Valley of Gwangi'

In deze klassieker met James Franciscus neemt een cowboy het op tegen een dino.

Een tip voor wie houdt van klassieke sci fi films vormt The Valley of Gwangi. Hierin neemt een cowboy het op tegen een Tyrannosaurus Rex.

Tuck Kirby staat in de film centraal. Hij is een roekeloze cowboy die van een vreemde man hoort dat er ergens in de Verboden Vallei een Tyrannosaurus Rex moet leven. Hij is vastbesloten om het dier te vangen en wil het naderhand aan een Mexicaans circus verkopen. Helaas is de dinosaurus, ook wel Gwangi genaamd, niet erg vriendelijk tegen buitenstaanders.

Het scenario werd geschreven door Willis O'Brien (1886-1962), die de special effects creeerde voor de originele King Kong uit 1933. Voor het verhaal leende hij elementen uit Sir Arthur Conan Doyle's boek The Lost World en was hij geïnspireerd door het verhaal van King Kong. O'Brien overleed echter voor de film gemaakt werd. De special effects van de film werden verzorgd door Ray Harryhausen.

Leuk detail is dat het Israëlische accent van actrice Gila Golan zo zwaar was, dat werd besloten om al haar tekst opnieuw te laten inspreken door een andere actrice.

The Valley of Gwangi is op zaterdag 23 juli om 08.45 te zien op BBC2.



NieuwsFilm

meest populair