Documentaire over Olympische Spelen in Amsterdam 1928 voor het eerst te zien

Documentaire over Olympische Spelen in Amsterdam 1928 voor het eerst te zien

De film werd indertijd door een conflict niet in de bioscoop vertoond.

De Olympische Spelen van Rio komen eraan en op de slotavond van 21 augustus, vertoont EYE een gerestaureerde, niet eerder vertoonde documentaire over de Olympische Spelen in Amsterdam. Deze werden in 1928 in de Nederlandse hoofdstad gehouden.

Het zijn de eerste spelen waarvan een officiële film werd gemaakt. Bij voorgaande edities waren wel journaalopnamen gemaakt, maar meer niet dus het vormde iets nieuws. Het zorgde echter al snel voor problemen met de Nederlandsche Bioscoopbond.

De Bond wilde dat de film door een Nederlandse maatschappij zou worden gemaakt, en het organiserende comité wilde zich niet vastleggen daarop en de rechten verkopen aan de hoogste bieder. Dit leidde tot een conflict en de productie werd uiteindelijk gemaakt door de Italiaanse filmmaatschappij LUCE.

De Nederlandsche Bioscoopbond kondigde daarna een boycot tegen de film af, waardoor deze indertijd nooit in de Nederlandse bioscopen is vertoond. De enige vertoningen van de film waren buiten de bioscopen in bijvoorbeeld hotels. De vertoning in EYE zou je daarom kunnen zien als een zeer verlate première van de film.

In een vitrine in de zaal van de vertoning zijn originele objecten van de Olympische Spelen van 1928 te zien, zoals de originele Olympische medailles van 1928, het startpistool van de atletiekwedstrijden en een klomp met de handtekening van Johnny Weissmuller, de Amerikaanse zwemmer die in Amsterdam twee gouden medailles won en later Tarzan zou spelen.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft deze film digitaal laten restaureren in het kader van een groot conserveringsproject. Hiervoor werd het oorspronkelijke materiaal gebruikt dat wordt beheerd door Beeld en Geluid en EYE Filmmuseum.

De film wordt op 21 augustus om 15.30 vertoond.



NieuwsFilm

meest populair