Klassieke tv-tip: 'Bedknobs and Broomsticks'

Klassieke tv-tip: 'Bedknobs and Broomsticks'

De vrolijke musical is zondag 31 juli om 14:55 te zien op Eén.

Bedknobs and Broomsticks werd gemaakt door Disney om tijdens de feestdagen in de bioscoop vertoond te worden en er werd gehoopt op een herhaling van het Mary Poppins succes. De film werd echter erg ingekort om beter aan te sluiten op het bioscoopschema en hierdoor gingen veel van de liedjes en een subplot verloren. De ontvangst was gematigd en het is nooit uitgegroeid tot de geliefde klassieker die Mary Poppins werd. In 1996 werd de film grotendeels in de oude vorm hersteld en deze is zondag 31 juli om 14:55 te zien op Eén.

Het verhaal gaat over Eglantine Price. Zij is niet zo maar een gewone heks. Zij woont in Pepperinge Eye, snort rond op een door zwavel aangedreven motorfiets, eet wortels en netels, leert haar stiel per briefwisseling met professor Emelius Brown en droomt ervan de nazi’s, die Engeland met een invasie bedreigen, door haar toverkunsten te vernietigen. Dat is echter niet zo eenvoudig als de corresponderende heks had gedacht. De professor moet zijn school sluiten voor het einde van de cursus. Om de bevrijdende toverformule plus toversteen in haar macht te krijgen, moet Eglantine heel wat lastige obstakels trotseren.

De film werd gebaseerd op de boeken The Magic Bed Knob; or, How to Become a Witch in Ten Easy Lessons en Bonfires and Broomsticks van Mary Norton. Er zijn wat verschillen met de boeken. In de boeken speelt de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld geen enkele rol, gaan de kinderen ook terug in de tijd en is Carrie de oudste. Maar behalve deze details is Disney verder trouw geweest aan de boeken.

De film kreeg 5 Academy Awardnominaties en won er een voor beste visuele effecten. Dat is ook niet gek, want de film combineert op leuke wijze live-action en animatie. Het is jammer dat Bedknobs and Broomsticks altijd wordt vergeleken met Mary Poppins, want dat niveau haalt het niet. Maar als je deze film niet vergelijkt, zie je hoe leuk deze is. Zeker in de gerestaureerde versie loopt het verhaal vlotter dan bij de ingekorte variant en zijn de liedjes weer intact. Voor wie houdt van de Disney feel good films uit deze periode, is het zeker een aanrader voor de zondagmiddag.

NieuwsFilm

meest populair