Blu-ray

Blu-Ray Review: 10 Cloverfield Lane

Het "spirituele vervolg" op de kraker uit 2008.

door Bram de Groot om 15:12 in Blu-ray
Regie: Daniel Trachtenberg | Cast: Mary Elizabeth Winstead (Michelle), John Goodman (Howard), John Gallagher Jr. (Emmett), Bradley Cooper (Ben), e.a. | Speelduur: 104 minuten | Bioscooprelease: 10 maart 2016 | Recensie: 3,5 ster

En zomaar was daar begin dit jaar het "spirituele vervolg" op de succesvolle sci-fi film Cloverfield uit 2008 van regisseur Matt Reeves en producent J.J. Abrams. Een echt vervolg bleek het niet te zijn, maar vermakelijk en in zekere zin angstaanjagend is de film zeker, met mooie rollen van John Goodman, Mary Elizabeth Winstead en John Gallagher, Jr. Onlangs verscheen de film van Daniel Trachtenberg op schijf.

In het slechts $15 miljoen kostende 10 Cloverfield Lane, goed voor wereldwijd een mooie $108,3 miljoen omzet, wordt een jonge vrouw wakker in een bunker. Terwijl zij vreest te zijn ontvoerd, claimt een Doomsday Prepper haar te hebben gered van een apocalyptische aanval waardoor de wereld onbewoonbaar is geworden. Zijn verdachte handelingen laten haar twijfelen aan zijn motieven, ze zal moeten ontsnappen om de waarheid te ontdekken.
Film: 10 Cloverfield Lane | Discs 1 x Blu-Ray | Retail release: juli 2016 | Beeld: 1080p HD 16 x 9 (2.40 : 1) | Geluid: Engels Dolby Atmos | Ondertitels: o.a. Nederlands | EAN: 5053083072957 | Ook verkrijgbaar op: Dvd | Met dank aan: Universal Pictures

De schijf van deze Blu-Ray uitgave van 10 Cloverfield Lane zit vastgeklikt in een standaard amaray Blu-Ray keepcase. De schijf start op met het logo van Paramount en na de taalselectie en wat waarschuwingen start het hoofdmenu. Daarin vind je de play-knop, de instellingen, de hoofdstukselectie en het bonusmateriaal.

Beeld

Laten we positief beginnen, want er is veel positiefs te zeggen over deze uitgave. De scherpte is goed en de kleuren zijn vol en het contrast blijft overwegend netjes. Ook de details worden niet of nauwelijks opgeslokt in de donkere delen van het beeld. Het zwart is ook mooi zwart en dit zorgt voor een prima kijkervaring. Minder is echter de aanwezige ruis die niet aandoet als een opzettelijke filmgrain. Het kan bedoeld zijn om een filmische sfeer mee te geven, maar vooral in de wat lichtere scènes valt de ruis iets teveel op. Verder een prima beeld.

Geluid

Het geluid wordt aangeleverd door een moderne Dolby Atmos geluidstrack. Ondanks dat de hoofdfilm zich grotendeels in een bunker afspeelt zijn er voldoende effects waarneembaar. Achtergrondgeluiden, zoals geluiden uit andere delen van de bunker, zijn ook goed waarneembaar en deze komen uitstekend uit de verschillende surroundboxen. Heb je een Atmos dan is het waarschijnlijk nog meer genieten, ook van de bijpassende filmmuziek van Bear McCreary.

Bonusmateriaal

  • Cloverfield Too: In de meest omvangrijke featurette wordt de twee Cloverfield-films met elkaar vergeleken en ligt de nadruk op 10 Cloverfield Lane en het verhaal.
  • Kelvin Optical: Een mooie featurette van zo'n 6 minuten waarin gekeken wordt naar de VFX-afdeling van Abrams productiemaatschappij Bad Robot. Uiteraard is er ruimte voor het werk aan 10 Cloverfield Lane.
  • Fine Tuned: Een blik op de muziek in de film die ervoor zorgt dat de spanning toch iets hoger komt te liggen.
  • Audiocommentaar: Met regisseur Daniel Trachtenberg en Producent J.J. Abrams.
  • Overig: Er zijn nog vier zeer korte featurettes te bekijken over onder meer het ontwerp van de bunker, een belangrijk kostuum uit de film, de praktische effecten van een auto en de wijze waarop er een originele film is gemaakt die een relatie heeft met een bekende andere film.


Claustrofobisch vermaak op een nette Blu-ray uitgave

Ondanks dat de film maar zeer weinig met het betere origineel te maken heeft is 10 Cloverfield Lane wel vermakelijk en blijft de spanning erin. Ook blijft het fascinerend om te zien dat een film ook kan slagen met een zeer beperkte cast. Deze Blu-ray uitgave is verder netjes, met net beeld, top geluid en zelfs een redelijke lijst bonusmateriaal.3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Banned

Avatar

Vond em echt goed, leuke spin off op Cloverfield. Ook puike soundtrack van Bear McCreary, in dit genre is het niet makkelijk een soundtrack te maken die je met gemak ook afzonderlijk kan luisteren.

sonnycorleone

Avatar

Banned "Vond em echt goed, leuke spin off op Cloverfield. Ook puike soundtrack van Bear McCreary, in dit genre is het niet makkelijk een soundtrack te maken die je met gemak ook afzonderlijk kan luisteren."
Helemaal met je eens....

Decepticon

Avatar

Ik sluit me bij jullie aan, ik vind het ook echt een hele goede film.
Ik had de blu-ray al een paar maanden in de pre-order staan. Heb hem vorige week direct weer gekeken.

Graag mee van dit soort films, ik hoop en denk dat God Particle ook dergelijk film is.

nieuwslaatste nieuws

meest populair