Blu-ray recensie: 'The Witch'

Mooie uitgave van een atypsiche horrorfilm.

Regie: Robert Eggers | Cast: Anya Taylor-Joy (Thomasin), Ralph Ineson (William), Kate Dickie (Katherine), Harvey Scrimshaw (Caleb), Ellie Grainger (Mercy) e.a. | Release: n.v.t. | Speelduur: 92 minuten
The Witch is een van die unieke projecten, die niet zo vaak gemaakt worden. Regisseur Robert Eggers liet zich hiervoor inspirerend oor een lange fascinatie met heksen, en mocht de film opnemen met enkel natuurlijk licht. Het zorgt oor een bijzondere sfeer in deze goed ontvangen film, die nu in Nederland op Blu-ray verkrijgbaar is.

Critici vinden vooral de visuele pracht van de film lovenswaardig, maar ook het feit dat de film langzaam richting een gruwelijke ontwikkeling bouwt. Geen wonder dus dat The Witch op RottenTomatoes gemiddeld een 7,8 heeft. Maar ook de opbrengst mag er wel zijn. Al kennen we het precieze budget niet, de film bracht 40 miljoen dollar op aan de box office en zal het daarmee waarschijnlijk goed gedaan hebben.

The Witch speelt zich af in New England van 1630. William en Katherine wonen met hun vijf kinderen een leven, geheel toegewijd aan het Christendom. Ze doen dat aan de rand van de beschaving en zijn gelukkig. Tot op een dag hun pasgeboren zoontje verdwijnt en de gewassen niet meer uitkomen. Leden van het gezin beginnen zich tegen elkaar te keren, terwijl er ook nog een groter kwaad aanwezig is.



Media: 1x Blu-ray | Video: 1.66:1 | Audio: DTS HD Masters Audio: Engels, DTS-Digital Surround: Frans, Duits, Spaans, Italliaans | Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Turks | Retail release: 19 juli 2016 | EAN: 5-053083-072933 | Met dank aan: Universal

The Witch wordt aangeleverd in een standaard Blu-ray keepcase, met voorop de poster van de film. Achterop vind je in een ouderwets aandoend lettertype de synopsis en gebruikelijke details. Als je de schijf in je speler doet, kom je meteen na het kiezen van de taal in het hoofdmenu terecht. Daar kan je kiezen uit de menutalen, ondertiteling en de gesproken taal in de film zelf. Een kort en krachtig menu dus, dat je lekker snel aan de film laat beginnen.

Beeldkwaliteit

De beelden die je op deze Blu-ray aantreft zijn werkelijk prachtig. The WItch is digitaal opgenomen, maar enkel in natuurlijk licht, waardoor het geheel er soms wat kleurloos uit ziet. Veel van de kleuren neigen naar grijs of donkerbruin, maar dat past perfect bij deze manier van opnemen. Ondanks het gebrek aan kleur (vooral merkbaar in de scènes die zich ’s nachts afspelen), is het geheel gedetailleerd. Je kan afzonderlijke haren gemakkelijk zien en ook de kleinste imperfecties op de huid van castleden zijn goed te zien.

Audio

De audio is vooral te omschrijven als ‘standaard’. Dat komt door de afwezigheid van echt spannende geluidseffecten, maar dat hadden we natuurlijk ook niet verwacht bij deze uitgave. The Witch is een film die vooral steunt op dialoog en de incidentele zachte muziek. Omgevingsgeluiden zijn helder te horen en komen mooi uit de speakers.

Extra’s

Extra’s zijn er niet in de Nederlandse uitgave. Internationale uitgaves hebben wel enkele extra’s, waaronder een documentaire over het maken van de film en een panel waarin cast en crew vertellen over de productie. Ter compensatie wordt er wel een UV-code meegeleverd, zodat je de film overal kan bekijken.

Goede uitgave van een atypische horrorfilm

The Witch is geen typische horrorfilm. Hij kabbelt rustig voort, bouwt langzaam de spanning op en werkt toe naar een conclusie die je lang bij zal blijven. Dat heeft een mooie uitgave gekregen van Universal, met gedetailleerde beelden en mooie audio.



NieuwsFilm

meest populair